Kabinet

Kabinet

Kabinet

Kabinet

A 2009. február 25-én megnyílt Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár a „Russkiy Mir” Alapítvány nemzetközi projektje részeként jött létre az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezeti keretei között, Szvák Gyula professzor vezetésével. A Kabinet metodistájaként, majd később vezetőjeként Pálosi Ildikó 2015 szeptemberéig járult hozzá a Kabinet infrastrukturális fejlődéséhez mind szellemi, mind fizikai értelemben. 2015 szeptembere és 2021. december 31. között a Kabinet vezetője dr. Gyimesi Zsuzsanna volt. 2022. január 1-jétől a szakmai irányítást Vladimir Mihály végzi.

A „Russkiy Mir” Alapítványt az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma és Tudományos és Oktatási Minisztériuma hozta létre 2007. június 21-én az orosz nyelv és kultúra megőrzésének és népszerűsítésének céljából. A világszerte több mint 100 helyszínen működő központok alapvetően modern technológiával felszerelt könyvtárként funkcionálnak, melyek a változatos tematikájú könyvek, albumok, írott sajtótermékek mellett figyelemreméltó médiatárral is rendelkeznek. Az orosz művészet, természettudomány, nyelvészet, történelem és társadalomtudomány és az orosz nyelv oktatása témakörét érintő írásos anyagot multimédiás kiadványok, orosz klasszikus és kortárs filmalkotások, hangoskönyvek, nyelvoktatást célzó hanganyagok, valamint elektronikus szótárak, enciklopédiák és kézikönyvek gazdagítják. A központok szolgáltatásait térítésmentesen vehetik igénybe az orosz kultúra iránt érdeklődők.

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár nyelvtantanári továbbképzések, nyelvtanfolyamok, filmklub, tudományos viták, művészeti rendezvények és módszertani szemináriumok helyszínéül is szolgál.

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület, II. emelet 237-238.