Önkéntes munka a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

Interjú Anna Ogorodnyikovával

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.05.31.
Önkéntes munka a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

2021 tavaszán önkéntes program indult a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban, hogy a pandémia okozta személyes kommunikációs vákuum ne csak árnyoldalait mutassa meg. 

A 2020/21-es tanévben a ruszisztika mesterszak történetében először Oroszországból érkező hallgató is felvételt nyert a magyar nyelvű szakra. Ogorodnyikova Anna először egy évet magyarul tanult a Balassi Intézetben, majd sikeresen felvételizette az ELTE BTK Ruszisztika mesterszakra. A koronavírus terjedése a tanulmányaiba radikálisan beleszólt, hiszen egy nyelvet élő kommunikáció során lehet a legjobban elsajátítani, ami a kollégiumi szobába zárva nem tud megvalósulni. Ráadásul a kollégiumi társak is külföldiek, vagyis a magyar anyanyelvi közeg megtapasztalása gyakorlatilag ellehetetlenült. Ennek a helyzetnek az oldására jött az ötlet, hogy Ogorodnyikova Anna önkénteskedjen a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központnál, annak érdekében, hogy a spontán találkozási lehetőségek elmaradása miatt legyenek szervezett lehetőségei részt venni programok tervezésében, szervezésében, lebonyolításában.

Az együttműködés nagyon jól sikerült, mind a központ, mind Anna szempontjából. A vele készült interjút oroszul itt lehet elolvasni.