Nagy tollbamondás-maraton Az Orosz Nyelv Napján

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.06.08.
Nagy tollbamondás-maraton Az Orosz Nyelv Napján

A karantén-helyzet kizökkentette a megszokott mederből a Nagy Tollbamondást, az orosz helyesírás népszerűsítésére indított akciósorozatot, amely 2004-ben helyi kezdeményezésként indult a Novoszibirszki Állami Egyetemen, majd néhány év alatt az egész világra kiterjedő mozgalommá terebélyesedett. 2019-ben 16. alkalommal került rá sor, 81 ország 1200 városában, majdenm 400 helyszínen. Mivel idén áprilisban nem lehetett rendezvényeket tartani a reális térben, ezért a projekt szervezői új műfajt találtak ki: a meghirdetett időpontra egész napos online fesztivált szerveztek, amelynek része volt egy hagyományos értelemben vett tollbamondás is.

A rendezvény olyan sikert aratott, hogy 2020. június 6-án, Az Orosz Nyelv Napján sor került a második Nagy tollbamondás-maratonra, diktálással, kvízzel, interjúkkal, előadásokkal. 10.00-16.00 óra özött 16 részprogramon lehetett részt venni. Volt természetesen hagyományos tollbamondás és újdonságként izgalmas nyelvhelyességi kvíz. Sztárvendégként Dina Rubina író és Maxim Krongauz nyelvész is felszólalt a programban. Dina Rubina az egyik legtöbbet és a legtöbb nyelven publikáló kortárs orosz írónő, Krongauz professzor a bestsellerré vált "Az orosz nyelv az idegösszeomlás szélén" című kötet szerzője. A legizgalmasabb előadás az elméleti nyelvészet és a számítógépes nyelvfelismerés/fordítás aktuális trendjeiről szólt.

2020. október 17-én lesz a következő akció - ekkor kerül sor az áprilisban elmaradt, "igazi" nagy tollbamondásra a világ különböző pontjain, a már megszokott szcenárióval.