On-line orosz tollbamondás-maraton

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.04.05.
On-line orosz tollbamondás-maraton

2020. április 4-én a koronavírus terjedése elleni védekezés jegyében nem hagyományos módon került sor a nemzetközi orosz helyesírásversenyre, a „Nagy Tollbamondás”-ra. Majdnem 20 éve minden tavasszal megrendezik a versenyt. A szervezőbizottság Novoszibirszkben székel, hiszen az ötlet és az első öt központi tollbamondás verseny a Novoszibirszki Állami Egyetemhez kötődik. Tavaly már több mint 80 ország csatlakozott az akcióhoz, több mint 300.000 résztvevővel. Eddig a szervezők szerint az volt a verseny egyik fő vonzereje, hogy konkrét helyszíneken, hagyományos papíron, hagyományos tollal, kézzel írták meg a tollbamondást a jelentkezők, ami felidézte az iskolai nyelvtanórák – ezek szerint nem keserves, hanem – nosztalgikus hangulatát. Mivel idén ez, szinte az utolsó pillanatban, megoldhatatlanná vált, a Nagy Tollbamondás hagyományos időpontját eltolták október 17-re, de az április 4-én keletkező vákuumot egész napos on-line programsorozattal töltötték meg a szervezők.

Hat izgalmas előadás, hat izgalmas beszélgetés és természetesen egy hamisítatlan tollbamondás alkotta a hét órán át tartó „maraton” etapjait. A sorozatot Anton Szomin nyelvész indította, aki a különböző betegségek orosz elnevezéseiről beszélt, többek között a görög gyökerekről, illetve a tünetekkel vagy gyógymódokkal kapcsolatos hiedelmeket tükröző orosz népi elnevezésekről.Különösen izgalmas volt Светлана Друговейко-Должанская előadása a cirill ábécé elveszett, illetve újonnan keletkezett karaktereinek történetéről. Szintén izgalmas volt Ilja Sztahejev előadása arról, hogyan segíthet a műveltség abban, hogy elkerüljük a fake news csapdáit.

A tollbamondás szövegét Andrej Gelaszimov írta, aki Eduard Ciolkovszkij élettörténetének megírására készül és ennek a jegyében a világűr meghódításával kapcsolatos témát választott a Nagy Tollbamondáshoz.

A maraton sztárvendégei ezúttal az Underwood együttes frontemberei, Maxim Kucserenko és Vagyimir Tkacsenko voltak. Az egész napos műsort a Nagy Tollbamondás eredeti ötletgazdája és projektigazgatója, Olga Rebkovec, illetve a szakmai bizottság elnöke, Vlagyimir Prahomov vezette.

Természetességet sugárzó, megnyerő, autentikus műsorvezetők voltak, hozták a kereskedelmi show-műsorok sodrását, élvezetességét, de nélkülöztek mindenféle fölösleges manírt, glamúrt. Érdemes volt velük tölteni a szombatot.