Ha hétfő, akkor – Kaluga, Ciolkovszkij Űrhajózástörténeti Múzeum

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.04.20.
Ha hétfő, akkor – Kaluga, Ciolkovszkij Űrhajózástörténeti Múzeum

A Ciolkovszkij Állami Űrhajózástörténeti Múzeum 1967-ben nyílt meg Kalugában. A világon az első, Oroszországban pedig a legnagyobb ilyen profilú múzeum. Alapításáról Konsztantyin Ciolkovszkij születésének 100. évfordulóján, 1957-ben született döntés. Az alapkövét személyesen Jurij Gagarin űrhajós tette le 1961-ben. Tíz év elteltével nyitotta meg kapuit az intézmény a nagyközönség előtt. Az első 50 évről izgalmas fotóprojekt tekinthető meg a múzeum honlapján. Mivel az űrkutatás és az űrhajózás az orosz kulturális-tudományos-társadalmi szcéna talán legfontosabb és legnépszerűbb területe, az Űrhajózástörténeti Múzeumban az ország szinte minden fontos személyisége megfordult – erről a fotók is tanúskodnak.

A múzeum egyik legizgalmasabb és legtöbb helyet igénylő kiállítási objektuma a Mir űrállomás makettje. A kiállított tárgyak egyik „sztárja” pedig a világ első műholdja, ami 1957 végén három hónapig keringett a Föld körül, miközben összesen 1440-szer kerülte meg bolygónkat. 2021-re megnégyszereződik a kiállítótér mérete, mert akkor kerül átadásra a múzeum új épületszárnya. Szükség van erre, hiszen az űrutazás dinamikusan fejlődő tudománytechnikai ágazat, és mivel a múzeum nem csak a történeti aspektusokra fókuszál, hanem a jelenre és a jövőre is, óriási mennyiségű – és sok esetben óriási méretű – anyagot kezel.

Miért pont Kaluga? Ez a Moszkvától 188 km-re dél-nyugatra fekvő kisváros adott otthont több mint 40 évig Konsztantyin Ciolkovszkijnak, aki letette az űrutazás elméleti alapjait. Az Űrhajózástörténeti Múzeumhoz tartozik Ciolkovszkij kalugai háza, a 80 km-re lévő borovszki lakása, valamint Alekszandr Csizsevszkij kalugai háza (polihisztor, a biofizika első orosz képviselője, Ciolkvszkij tanítványa). Természetesen a múzeum önálló planetáriumot is működtet.

A múzeum „anyagtalan” különlegessége az 1970 óta havi rendszerességgel jelentkező „Kaluga és a kozmosz” című tudományos-ismeretterjesztő rádiómagazin, amelynek adásait online is meg lehet hallgatni – ebben semmi fennakadást nem okoz a karantén-állapot.

Fantasztikus élményt nyújt a kiállítótér 3D-s panorámaképe. Ha tovább akarunk időzni a múzeumban, akkor teljes virtuális túrát tehetünk a kiállítótérben, a Ciolkovszkij-házban, a Csizsevszkij-házban, sőt Ciolkovszkij egykori borovszki lakásában is.

Ha szakértő segítségével akarunk körbenézni a múzeumban, a világméretű karanténra való tekintettel erre pillanatnyilag virtuálisan van lehetőségünk. Hat, egyenként 20-25 perces tematikus tárlatvezetésen vehetünk részt, például a Bajkonurral kapcsolatos relikviák között barangolva vagy a Csizsevszkij-ház fenállásának 10. évfordulójára készített túrán. A legfrissebb ajánlat a Vosztok űrhajó titkaiba enged bepillantást Julia Koljada kurátor vezetésével.