Áprilisi színház

Ilf-Petrov új köntösben

2019.04.23.
Áprilisi színház

2019. április 18-án Ilf-Petrov legendás Tizenkét székének rendhagyó koncert-előadását néztük meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál Keretében, az eseményre alakult Ilfpetrov zenekar és öt színész, köztük Hegedűs D. Géza és Láng Annamária előadásában.

Az előadás helyszíne a TRIP Hajó Színházterme volt, ami már önmagában egy sajátos atmoszférát teremtett: az ábrázolt szovjet korszak ingatagságát a nézők is érzékelhették, ahogy a Duna hullámzása folyamatosan ringatott minket. Az előadást pedig a koncert-élmények azon hamisíthatatlan kategóriájába helyezte, amelyben az akusztika sajátosságai inkább a zenét engedik érvényesülni az énekelt szöveg rovására.

Az esemény a TRIP Hajó „Szöveg és Zene” sorozatában valósult meg, s a tizenkét szék utáni hajsza tizenkét, a szerzők szerint „nyomokban oroszos” dalban elevenedett meg. A prózai betétek az Osztap Bendert is játszó Vecsei H. Miklós gondozásában készültek el, a dalok pedig Závada Péter és Ratkóczi Huba közös munkájának eredményeképpen jöttek létre. A szöveg és maga a cselekmény is (ami csak helyenként, jelzés-szerűen utalt az eredeti mű egyes eseményeire) csupán átkötő szerepet játszott az egyes dalok között. A tulajdonképpeni főszerepet maguk a dalok játszották, amelyek lazán próbálták értelmezni az ilf-petrovi szovjet társadalomképet, szubjektíven, áthallásokkal, a mai magyar olvasó szemüvegén keresztül. Talán ezért is tűnt úgy, hogy a színház/koncertélmény nagyon távol állt egykori könyvélményeinktől.