130 éve született Borisz Paszternak

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.02.18.
130 éve született Borisz Paszternak

Magyarországon Borisz Paszternák nevét első sorban Zsivago doktor című regénye kapcsán és a belőle készült 1965-ös amerikai filmdráma alapján ismerik. Kevésbé közismert, hogy Borisz Paszternak kitűnő költő volt és jelentős lírai életművet hagyott maga után.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ 2020. február 17-én úgy emlékezett meg Borisz Paszternákról, hogy költészetét helyezte a középpontba. Az interaktív foglalkozás „főszereplője” a Zsivago doktorral egy időben született, 1957-es „Éjszaka” című Paszternák-vers volt, amely végső soron a költészet társadalmi funkciójáról és a költő erkölcsi felelősségéről szól, aki – Paszternák szerint – annál inkább köteles tehetségét kamatoztatni, minél nehezebbek a társadalmi körülmények.

A Ruszisztikai Központ megemlékezésének résztvevői meghallgatták az „Éjszaka” című verset a szerző előadásában, majd közösen elemezték. Érdekessége a versnek, hogy nyelvileg egyáltalán nem bonyolult, így B1-B2 szintű orosz nyelvórákon is elővehető, ugyanakkor rendkívül sok értelmezési lehetőséget rejt magában.