ХXVI. Nemzetközi Tudományos-Szakmódszertani Konferencia Budapesten

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.06.01.
ХXVI. Nemzetközi Tudományos-Szakmódszertani Konferencia Budapesten

2021. május 15-én lezajlott a ХXVI. Nemzetközi Tudományos-Szakmódszertani Konferencia Budapesten, amely a mai orosz nyelv használatának és oktatásának kérdéseit járja körül. A konferencia fő szervezője a Budapesti Orosz Kulturális Központ, negyedik éve társszervezője a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ. Idén másodszor online formában zajlott le a konferencia. 
62 fő jelentkezett a konferenciára előadóként, 9 országból (Ausztria, Belorusz, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Oroszország, Törökország, USA). Oroszország nyolc városa képviseltette magát: Cseljabinszk, Kaluga, Moszkva, Nalcsik, Novoszibirszk, Nyizsnyij Novgorod, Szentpétervár és Szurgut.

A munka négy párhuzamos szekcióban zajlott:

  1. Az orosz mint idegen nyelv oktatásának módszertana
  2. Elméleti és alkalmazott nyelvészet 
  3. Irodalomtörténet, műfordítás, lingvokulturológia
  4. Orosz nyelvi közösségek Magyarországon, szociológiai aspektusok

A negyedik szekció harmadik alkalommal került megrendezésre. itt specifikusan Magyarországra vonatkozó kérdéskörök kerülnek megvitatásra. 

A rendezvényt az Orosz Kulturális Központ vezetője, Eduard Szokolov nyitotta meg. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot Gyimesi Zsuzsanna képviselte.

A nemzetközi konferencia 26 éve minden évben megrendezésre kerül, a maga nemében - profilját és formáját tekintve - egyedülálló Magyarországon. Ezt a hagyományt a pandémia sem törte meg, csak a formátum változott: 2020-ban és 2021-ben ZOOM-ban valósult meg.

A konferencia anyaga nyomtatásban is meg fog jelenni az Orosz Kulturális Központ folyóiratának 35. számában («Вестник» № 35). amely hozzáférhető az Elibrary.ru oldalon.