X. Várnai Nemzetközi Módszertani Workshop

2018.09.08.
X. Várnai Nemzetközi Módszertani Workshop

A várnai Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának egyik legsikeresebb rendezvénye az évről évre megrendezésre kerülő, orosztanárok számára tartott továbbképzés. Az ELTE BTK kilencedszer képviseltette magát. 

Az idei, jubileumi, X. nyári iskolán – 2018. augusztus 13–18. között – a metodikai szemináriumok mellett színes kulturológiai előadások is elhangzottak, az interdiszciplináris felfogás szellemében pedig a filmkészítés állt a középpontban.

A résztvevő országok csapatai idén saját készítésű kisfilmmel mutatkoztak be, majd egy viszonylag nagyobb kihívást jelentő feladattal: a frazeologizmusok tanításának módszereit bemutató workshopon kreatív megoldásokkal segítették a társaság összerázódását. Itt a grúz csapat finom édességgel és tánccal lepte meg a résztvevőket.

A táncnak később is nagy szerepe volt: mind elméletben mind gyakorlatban  lehetőség nyílt elmélyülni műfajban. Szó került a báli táncokról és a legyező nyelvről, és persze sor került este igazi bulira is. A tanárjelöltek rophatták az orosz népdalnak tartott (valójában műdal) Kalinkára, és tanulhatták az olasz, grúz, szerb és bolgár népi táncok alaplépéseit. A meleg nyári estéken senki nem sietett a szobájába, a “gyakorlat teszi a mestert” jegyében együtt táncoltak, énekeltek, beszélgettek a résztvevők és az oktatók.