Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc

2019.07.10.
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

A Движение вверх (Mozgás felfelé), illetve nem orosz nyelvterületen Three seconds (Három másodperc) címen futó alkotás az 1972-es müncheni olimpia kosárlabda döntőjét eleveníti fel, ahol az utolsó három másodpercben a szovjet válogatott csapat legyőzte a 36 éve veretlen amerikai válogatottat. Ha nem ragadunk le annál a kérdésnél, hogy vajon tényleg mindenki olyan emberséges és egyenes volt-e az orosz-szovjet élsportban az 1970-es években, mint a filmben, és elfogadjuk a szurkoló szerepkörét, amit a film felkínál, akkor magával ragadó, sodró élményben részesülünk, ami segít kizárni a hétköznapok apró-cseprő gondjait és jóleső érzéssel tölt el, mert a filmben a jó elnyeri méltó jutalmát és ezt még az ellenlábasok is méltósággal elismerik.

A hollywoodi szuperfilmek eszköztárát remekül alkalmazó film a vágás terén hozza a legkiemelkedőbb teljesítményt. Jó a sztori is persze, amit az élet produkált és amit az egyik érintett, Szergej Belov visszaemlékezései alapján írt meg regény formájában Alekszandr Konovalov, majd Nyikolaj Kulikov és Andrej Kurejcsik forgatókönyvvé dolgozta át. Kitűnőek a színészek, Vlagyimir Maskov és Oleg Szmoljakov, valamint a Hairben legendássá vált John Savage. Az amerikai-szovjet viszonyokat heves, de vállalható hangvételű versengésként ábrázolja a film, ahol a győztesekkel való azonosulást nem zavarja semmi. És nem is érdemes tovább gondolkodni rajta, nehogy ez az idill megsérüljön.

Persze beszélgetés azért kialakult a film után – nem is rossz, nem is rövid. Egyre összeszokottabb a társaság. Izgatottan várjuk a következő találkozást!