Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten

2019.02.18.
Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten

2019. február 15-én 14.00–18.00 óra között Tamara Blum professzor, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem orosz nyelvi lektorátusának vezetője mesterkurzust tartott az ELTE BTK Ruszisztikai Központjában, orosztanárok részére. 

A programot a Magyarországi Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Egyesülete (VAPRJAL) szervezte meg a Ruszisztikai Központ közreműködésével.

Tamara Blum több mint 40 éve tanít orosz nyelvet nem orosz anyanyelvűeknek. Szakmai pályáját Vlagyimirben kezdte, ahol élete első csoportját részképzésen lévő orosz szakos magyar hallgatók alkották. A mai napig élnek benne azok a csodálatos élmények, amelyek ehhez az első tapasztalatához fűződnek, és azóta is különös szeretettel viseltetik a magyar diákok iránt.

A mostani mesterkurzuson Tamara Blum bemutatta „Puty k uszpehu” című, két részes tankönyvcsaládját, amely kifejezetten olyan oktatási helyzetre lett kifejlesztve, amikor nem szláv anyanyelvű hallgatók nem anyanyelvi közegben tanulnak oroszul, heti egyszer vagy kétszer másfél órában. Vagyis a Magyarországon egyetemi közegben oroszul tanulók is kifejezetten célcsoportjai a kiadványnak. Tamara Blum a kéziratokat mintegy tíz éven át fejlesztgette és tesztelte kollégáival Bécsben. Sok finomítás után, a Magyarországon is legendás nyelvész-nyelvtanár Szerafima Havronyina javaslatára döntött úgy, hogy mindenki számára hozzáférhető nyelvkönyvvé fejleszti az anyagot.

A budapesti mesterkurzus résztvevői nem csak általános javaslatokat kaptak a tankönyv használatához, hanem közösen a szerzővel kibontották a 7. lecke anyagának metodikai lehetőségeit. 

Tamara Blum professzor karizmatikus, magával ragadó személyiség, aki valószínűleg bármilyen tankönyvből jól tanítana. Mégis szükség van jó tankönyvekre – mondja a professzor asszony – hiszen segítenek abban, hogy jobban menjen a tantermi munka. A „Puty k uszpehu” kitűnő példa erre.

Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten

Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten

0

/

0

0

/

0