Sakkláz - kerekasztal beszélgetés a film és a sakk metszethalmazáról

Szabó Viktor | 2021.10.01.
Sakkláz - kerekasztal beszélgetés a film és a sakk metszethalmazáról

A Kutatók Éjszakája 2021-es programsorozata a ruszisztikán egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelyen Geréb Anna filmtörténész mesélt nekünk Vlagyimir Pudovkin munkásságáról és kimondottan Sakkláz című 1925-ös burleszkjének készítési körülményeiről, amely az 1925-ös szovjetunióbeli sakktornának állított emléket, s egyik főszereplője a regnáló világbajnok, José Raúl Capablanca kubai sakkozó volt.

A beszélgetés után megnéztük magát a filmet is, ami 100 év távlatából is rendkívül szórakoztatónak bizonyult, ahogy a szovjet némafilmek többsége.

Ezt követően Gyimesi Zsuzsanna kulturológus ismertetett egy toplistát, amely a 10 legjobb sakkfilmet vette sorra. Talán nem meglepő, hogy ezek között a filmek között különösen sok az olyan, amely orosz és/vagy szovjet kötődésű, hiszen ahogyan az az elmúlt évek egyik legsikeresebb sorozatában A vezércsel-ben is elhangzik, a világ sakkozói sokáig úgy gondoltak a sakkra, mint az „oroszok saját játékára”, amiben lehetetlen legyőzni őket.

A program spontán meglepetést is tartalmazott, ugyanis ellátogatott hozzánk Kádas Mária, aki bemutatta nekünk Kurgáni napló című könyvét. A könyv a szerző kislányának születési rendellenességből adódó műtéti beavatkozásainak gyötrelmes időszakáról szól, amiket a híres gyermekortopédus, Gavriil Abramovics Ilizarov hajtott végre, s ennek hála a kislány ma teljes életet élhet.