Ruszisztikás Kutatók Éjszakája_Filmvetítés, Odessza

A Ruszisztikai Filmklub Extrában az "Odessza" c. 2019-es filmet néztük meg

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.11.28.
Ruszisztikás Kutatók Éjszakája_Filmvetítés, Odessza

2020. november 27-én a Kutatók Éjszakáján a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ programjai 16.00-tól 24.00 óráig tartottak, több mintegy 80 érdeklődő részvételével.  A három programblokk közötti összefüggést a karantén- és járványhelyzet motívumai teremtették meg.

A harmadik programblokk az Odessza című, 2019-ben bemutatott orosz játékfilm megtekintését és megvitatását tartalmazta. A történet a harmadik előadásmorzsában Gyimesi Zsuzsanna által vázolt 1970-es odesszai karantén idején játszódik. A rendező, Valerij Todorovszkij ennek az odesszai helyzetnek a megfilmesítésére vállalkozott, amit maga is átélt nyolc éves kisfiúként. A központi téma nem maga a járvány és a karantén, hanem azok a különböző viselkedési sémák, amiket egy ilyen extrém helyzet kivált a különböző emberekből.

A Kutatók Éjszakája az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban majdnem eltartott november 28-ig. A technika nem tréfálta meg a szervezőket, a beszélgetések jó hangulatban és dinamikusan zajlottak, az online forma semmiben nem akadályozta a szellemi aktivitást.