Ruszisztikás kocsmakvíz gimnazistáknak

Gyimesi Zsuzsanna | 2019.11.27.
Ruszisztikás kocsmakvíz gimnazistáknak

Megállíthatatlanul hódít a kocsmakvíz-divat. Mondhatnánk, hogy Nagy-Britanniából ered, de izgalmas tematikus, módszertanilag változatos vetélkedőkkel tömve volt a kelet-európai retro korszak is, csak éppen vetélkedőnek vagy „Ki tud többet a….”-nak hívták. A kocsmakvízeknek persze sajátos a hangulata és a helyszíne, mert itt ténylegesen sokkal fontosabb a részvétel, mint a győzelem, ami persze, végső soron, mégiscsak cél. Az igazi jutalom – látszik a kvízelőkön – az elhangzó kérdésekre adott helyes válaszok okozta öröm. A kvízmesterek biztosítják a barátságos, vidám, pozitív légkört és a vetélkedő szabályait. Telefont nem szabad használni, és – meglepő módon – senki nem is akar.

A Ruszisztikai Központ tudományos munkatársa, Mészáros Zsófia magánemberként évek óta részt vesz kocsmakvíz kupákon, így nem meglepő, hogy neki köszönhetően a Ruszisztikai Központ tevékenységi köreibe is bekúszott ez a műfaj. 2019-ben eddig négyszer kínáltuk meg az érdeklődőket kocsmakvízzel, legutóbb a Kutatók Éjszakáján.

November 23-án a Ruszisztikai Központ az Orosz Kulturális Központtal karöltve alkoholmentes, gimnazistákra szabott változatra invitálta a fiatalokat. Tíz csapat érkezett az ország különböző pontjairól, a legtávolabbi versenyzők Bajáról jöttek. Összeállt egy „kontroll csoport” is a kísérőtanárokból, akik legalább akkora érdeklődéssel és izgalommal vetélkedtek, mint a gimnazisták.

A z Orosz Kulturális Központ patinás épületében sem volt környezet-idegen egy ilyen, kicsit zajos, kicsit zizgő rendezvény. Alina Urazbekova, a központ oktatási igazgatója nagy méretű Oroszország térképpel jutalmazta a győztes csapatot, akik a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumot képviselték. Minden csapat kapott oklevelet és egy kis ajándékot. Fő meglepetésként egy mesebeli terülj-terülj asztalkám várta a résztvevőket az eredményhirdetés után délidőben, csupa különleges orosz finomsággal.