Ruszisztikai Műhelyszeminárium - Ilyash György az orosz felsőoktatásról

Ilyash György kutató az oroszországi egyetemek kiválósági projektjeiről beszélt

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.11.27.
Ruszisztikai Műhelyszeminárium - Ilyash György az orosz felsőoktatásról

2020. november 26-án a Ruszisztikai Műhelyszeminárium vendége volt Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Ilyash György kutatási portfóliójában központi helyen szerepel az oroszországi felsőoktatás európai integrációs törekvéseinek figyelemmel kísérése. A kutató a mostani szemináriumon a 2012-2020 között Oroszországban megvalósult "Öt a száz közé" elnevezésű állami projektről beszélt, aminek célja az oroszországi egyetemek versenyképességének fokozása a világban. A hazai egyetemi kiválósági programhoz hasonlító misszió azt célozza, hogy legalább öt orosz egyetem kerüljön be a világ 100 legjobb egyeteme közé. Ehhez 21 intézmény került kiválasztásra, amelyeknek a fejlesztéséhez kiemelt költségvetési támogatást rendelt a kormány az elmúlt 8 évben. A finanszírozással a kiválasztott egyetemek minőségi ugrását segítik elő, külön hangsúlyt fektetve a nemzetköziesítésre, hallgatói és oktatói körökben egyaránt. Oroszország komoly erőforrásokat biztosít a soft power fejlesztéséhez, amivel az ország nemzetközi vonzerejét akarja növelni. Ennek a törekvésnek fontos szegmense a felsőoktatás minőségi fejlesztése.

A program rendkívül jó hatással volt a résztvevő intézményekre: a nemzetközi diáklétszám megduplázódott, a közös kutatási projektek és nemzetközi publikációk száma megsokszorozódott, a kutatásfejlesztés és az oktatásfejlesztés szorosabban összekapcsolódott, csakúgy, mint az állami és nem állami támogatási formák, különös tekintettel az ipari szektorra.