Ruszisztikai Műhelyszeminárium - Filippov Gábor, Egyensúly Intézet

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.12.21.
Ruszisztikai Műhelyszeminárium - Filippov Gábor, Egyensúly Intézet

Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója volt a Ruszisztikai Műhelyszeminárium vendége 2020. december 3-án.

A meghívásnak több apropója volt. Egyrészt az Egyensúly Intézet alig fél évvel ezelőtt lépett a nyilvánosság elé és máris elindult a szakmai és „laikus” siker útján. A 2030. Jövőkép a magyaroknak (Osiris, 2020) című tanulmánykötetük három hónap alatt eladási listavezetővé vált a magyar könyvpiacon. Másrészt a független szakértővé válás kulisszatitkairól kevesen tudnak avatottabban beszélni a fiatal generáció tagjai közül Filippov Gábornál, aki maga is az ELTE BTK-n szerzett politológus és történész diplomát.

Filippov Gábor az intézetet jövőorientált szellemi műhelyként definiálja és huncut mosolygás kíséretében szívesen használja az agytröszt kifejezést is, nem törődve a szóra rakódott kellemetlen porral. Már csak azért sem, mert az intézet munkatársainak az a szándéka, hogy szakítsanak a politikai közbeszéd legalább harmincéves dramaturgiájával és új, a jövő szempontjából ténylegesen releváns kérdésekkel foglalkozzanak. Céljuk a magyar politikai kultúra megújítása tartalmi elemeit és perspektíváit tekintve, amit úgy kívánnak elősegíteni, hogy hosszú távú gondolkodáshoz biztosítanak tudásbázist. Olyan szak- és közpolitikai témák kutatását végzik, amelyek globális kontextusban szabnak irányt a magyar fejlődésnek, s amelyek elől – értelemszerűen – lehetetlen kitérni. Ars poeticájukat talán úgy lehetne összefoglalni, hogy a valóságot nem megteremteni kell a kimondással, hanem leírni. Akkor fogják eredményesnek érezni tevékenységüket, ha sikerül hidat építeniük a politika és az akadémiai tudás között. Ilyen jellegű feladatok végzésére igyekszik felkészíteni a hallgatókat a ruszisztika mesterszak és kiemelten a Ruszisztikai Műhelyszeminárium is.

Az Egyensúly Intézet munkatársai hisznek a tudás erejében, ami szellemileg és gazdaságilag független környezetben tud megszületni. Vagyis az autonómia az alapja a valódi szakmaiságnak, amire mindig, mindenkor szüksége van minden politikai erőnek, bármilyen ideológiát követ is. Ehhez pénzügyi függetlenségre van szükség, amit precíz modell szerint lehet megvalósítani. Az elmúlt másfél év azt bizonyítja, hogy ez nem illúzió, tudtuk meg Filippov Gábortól.

A rendkívül élvezetes és érdekfeszítő beszélgetés podcast változata meghallgatható a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ  spotify csatornáján.