#Ruszisztikai Filmklub szeptemberben - Mr. West rendkívüli kalandjaival indult az új évad

A Bűn és bűnüldözés tematikus sorozat nyitó vetítése

Szabó Viktor | 2021.09.18.
#Ruszisztikai Filmklub szeptemberben - Mr. West rendkívüli kalandjaival indult az új évad

Immár 5. évadához érkezett tematikus filmtörténeti filmklubunk, amelyhez 3 izgalmas témát is ajánlottunk hűséges nézőinknek és hallgatóinknak. A győztes végül a „Bűn és bűnüldözés” lett, melynek keretében bűnügyi drámákon és krimiken keresztül mutatjuk be a műfaj szovjet és orosz fejlődési vonalát a némafilmektől napjainkig.

Első alkalomra Lev Kulesov 1924-ben készült burleszkjét, a Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok országában című némafilmet választottuk. Hosszú idő után a vetítésre offline formában, a Ruszisztikai Kabinetben került sor a Trefort-kert Offline Fesztiválhoz kapcsolódva. Emiatt a film után sajnos rövidebb, de annál tartalmasabb beszélgetésre került sor, amelybe online formában is be lehetett csatlakozni.

Nagy örömünkre a beszélgetésbe Geréb Anna filmtörténész is bekapcsolódott, aki a szovjet némafilmes korszak legnagyobb magyarországi szakértője. Segítségével betekintést nyerhettünk Lev Kulesov úttörő munkásságába, aki Dziga Vertov tanítványaként hidat képezett a később naggyá vált rendezőgeneráció (Pudovkin, Eizenstein) felé. A „Mr. West”-ben előkerült minden nóvum, ami forradalmasította a filmgyártást, a színészi játék filmre való optimalizálása mellett a montázstechnika fejlődését, az árnyjátékok, bábjátékok, trükkfelvételek és kaszkadőrmutatványok egész sorát láthattuk a máig élvezhető, lendületes moziban.

Mindehhez hozzájárult a témaválasztás is, hiszen a svindli, a szélhámosság ma is népszerű mind a filmkészítők, mind a nézők körében. A korabeli Szovjetunióban természetesen kellett hozzá egy „vörös farok”, amiben megmagyarázták, hogy a bolsevikok valójában nem olyanok, akikkel Mr. West találkozott, és bolsevikoknak adták ki magukat. Ettől függetlenül egy igazi, nyugati stílusjegyeket is magán viselő burleszket láthattunk, amely jól tükrözi az 1920-as évek, a NEP-korszak kulturális fellendülését és befogadókészségét.

A beszélgetésről készült felvételünket itt lehet visszahallgatni.