#Ruszisztikai Filmklub online, január - Az elkaphatatlan bosszúállók

Szabó Viktor | 2021.01.29.
#Ruszisztikai Filmklub online, január - Az elkaphatatlan bosszúállók

Edmond Keoszajan örmény származású rendező 1966-ban készült és 1967-ben bemutatott Az elkaphatatlan bosszúállók (magyar forgalmazásban csak egyszerűen A bosszúállók) című filmje az év közönségkedvenc mozija volt a Szovjetunióban. A siker bizonyítéka: további két folytatás készült a Moszfilm stúdiójában (A bosszúállók újabb kalandjai – 1968; A korona elrablása, avagy újra a bosszúállók – 1971). A siker receptje: könnyed, szórakoztató polgárháborús kalandfilm a formálódó eastern stílusjegyeivel gyermekszereplők tolmácsolásában.

Az alkotás nem volt teljesen eredeti. A forgatókönyv a nálunk nem ismert Pavel Andrejevics Bljahin 1923–1926 között íródott elbeszéléseiből készült, amelyekkel az ugyancsak itthon ismeretlen, de Jules Verne-nel együtt a századfordulón a francia kalandregények terén kiemelkedő szerzőnek számító Louis-Henri Boussenard nyomdokain járt. Az elbeszélések 1920-as évekbeli népszerűségét bizonyítja, hogy némafilm készült belőle Krasznije djavoljata címmel 1923-ban Ivane Peresztjani grúz rendező tolmácsolásában, majd ugyancsak két folytatás (Szavur-Mogila – 1926; Ilan-gyili – 1926), amelyeknek a témája némileg eltér az új feldolgozás témáitól.

A szüzsé újbóli feldolgozásának egyik mozgatórugója a „hatvanasok” generációjának tulajdonított szellemi „olvadás” volt, melynek keretében a polgárháború témája romantikus színezetben újból előtérbe került. Nosztalgiával gondoltak arra a korszakra, amikor még őszintén a proletariátus ügyéért harcoltak a lenini elvek mentén, s a sztálini személyi kultusz időszakát eme elveket megtagadó súlyos torzulásnak tekintették.

Ez a nosztalgia párosult azzal az igénnyel, hogy A hét mesterlövész 1960-as bemutatója után rendkívül népszerűvé váló western műfaját a Szovjetunióra adaptálják. Az NDK-ban és Jugoszláviában már készültek az amerikai és az olasz westernekre válaszoló alkotások, de a Szovjetunió lemaradását gyorsan leküzdve az adaptálás új szintjét választotta. Rájöttek, hogy nekik is van az USA-hoz hasonló romantikus hőskoruk (a polgárháború) és félig civilizált vadvidékük. Csak míg ez az amerikai földrészen a Vadnyugat volt, addig a Szovjetunióban a „Vadkelet”. Innen is származik ezeknek a filmeknek az eastern műfaji meghatározása.

Az elkaphatatlan bosszúállók a korábban említett előképekhez képest jelentős változásokat vezetett be. Ezek közül az egyik, hogy az eredetileg 3 fős gyerekcsapatot kiegészítette 4 főre, ami a csoportdinamikának rendkívül jót tett. A másik, hogy megváltoztatta az egyik szereplő nemzetiségi hovatartozását. Bljahin elbeszéléseiben egy Ju-ju nevű kínai fiú volt az egyik bosszúálló, akit a némafilmekben a Kínával való feszült viszony miatt egy Tom Jackson nevű afroamerikai utcai művészre kellett cserélni. Az 1960-as évek légkörében viszont már sem az amerikai, sem a kínai fiú nem tűnt megfelelő megoldásnak, ezért Keoszajan egy muzulmán kisebbséghez tartozó gyerekre gondolt első körben, végül egy cigányfiú mellett maradt. A Jaska szerepére mintegy 8 ezer jelentkező közül kiválasztott Vaszilij Vasziljev kiváló döntésnek bizonyult, s a kiválóan lovagló, gitározó, táncoló és éneklő fiú autentikus játékával a közönség kedvencévé vált. (Igaz, végül sem ő, sem a többi gyermekszínész nem futott be felnőttkorában jelentős karriert a vásznon). Kiemelendő továbbá Buba Kasztorszkij vándorművész (Borisz Szicskin), aki az 1920-as évek könnyű műfajait (burleszk, románc, kabaré) eleveníti fel a közönség számára.

A film bővelkedik mozgalmas akciójelenetekben (postakocsi-rablás, lovas üldözés, kocsmai leszámolás), amelyek nemcsak a korszak westernfilmjeinek színvonalát hozzák, de mai szemmel is élvezhetőek. Ugyanakkor feltűnnek a nagy különbségek is az westernek és az easternek között. Míg a Vadnyugaton többnyire egy magányos hős bosszúhadjáratát követhetjük nyomon, akinek ha vannak is társai, nem bíznak egymásban, addig itt sokkal fontosabb a csapatmunka, az egymásért való áldozathozatal. S míg a magányos hős jutalma, hogy ellovagolhat a naplementében a hősnővel, addig a különböző ukrajnai atamánok ellen küzdő árva gyerekek számára a legnagyobb kitüntetés, hogy Szemjon Bugyonnij felveszi őket a reguláris Vörös Hadseregbe.

A film a Moszfilm Youtube-csatornáján elérhető eredeti nyelven, angol felirattal: https://www.youtube.com/watch?v=3V0g1gM2P6o

A filmmel kapcsolatos beszélgetésünket pedig Spotify-csatornánkon lehet visszahallgatni:
https://open.spotify.com/episode/7Ew3a27SG9FlfEkK5Xb9y6?si=qhBHuK-8Tga8GwL3NRI70A