#Ruszisztikai Filmklub júniusban - Visszatérés

Zvjagincev "Visszatérésé"-vel zárult a tanév tematikus ruszisztikai filmklubsorozata

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.07.10.
#Ruszisztikai Filmklub júniusban - Visszatérés

2021. június 16-án zárult a "Kamaszkor és felnőttkor küszöbén - értékválságok" című, két féléves ruszisztikai filmklubsorozat. Az utolsó, megvitatásra kerülő film Andrej Zvjagincev első (2003) nagyjátékfilmje, a "Visszatérés" volt.

A szűkszavú, kevés helyszínen játszódó, lassan hömpölygő, komor színekkel operáló alkotás megrázó erejű. Értelmezhető konkrét és személyes történetként, de időn és téren kívül eső, mitológiai színezetű drámaként is. A középpontban az apanélküliség problémaköre, illetve az apa-fiú viszony áll, aminek szűk kereteket szab a mindenkori társadalmi környezet. Szintén fontos kérdésként merül fel a film során az emlékezet szerepe a sorsunk önértelmezésében, valamint a titok, amelynek nem annyira a tartalma, mint inkább a ténye befolyásolja az életutakat.

Zvjagincev már első nagyjátékfilmjében megmutatta azokat a stílusjegyeket, amelyek azóta is védjegyei az alkotásainak: lassú, mégis magával ragadó tempó, kevés szöveg, a képi világ magas esztétikai minősége, a bizonytalanság érzésének folyamatos fenntartása. 

A filmről folytatott beszélgetés podcast formájában meghallgatható a központ Spotify csatornáján itt.