Ruszisztika mesterszakos hallgatók látogatása az OSA Archívumba

Magyar Alexandra | 2019.11.09.
Ruszisztika mesterszakos hallgatók látogatása az OSA Archívumba

2019. november 6-án egy szemináriumi óra keretein belül alkalmunk volt mélyebb betekintést nyerni a nemzetközi OSA Archívum működésébe. Az intézmény egyik munkatársa körbe vezetett minket az épületben. Ezzel kezdtük meg az archívummal való alapos ismerkedést.

Az első hely, ahová elvittek minket, maga az OSA Archívum levéltára volt. Részletes magyarázatot kaptunk arra vonatkozóan, hogyan működik egy levéltár a gyakorlatban. Miután már tudtuk, miképpen találhatjuk meg az általunk keresett dokumentumot, elindultunk látogatásunk második állomásához. Egy terembe invitáltak minket, ahol legnagyobb meglepetésünkre egy igen kedves kutyával találkozhattunk többek között. Csatlakozott hozzánk az intézmény további két segítőkész munkatársa és megkezdődött az előadás, aminek fő témája az audiovizuális anyagok bemutatása volt. Megtudhattuk, hogy az OSA Archívum 62 darab különböző audiovizuális gyűjteménnyel büszkélkedik, aminek a szovjet-orosz vonatkozású dokumentumai rendkívül széles spektrumúak. Több szovjet propagandafilm részletét levetítették nekünk, olyanokat, mint például „A Bajkál-Amur vasútvonal átadása”. Az OSA Archívum anyagait online felületen keresztül is el lehet érni, így az online katalógus használatához is kaptunk segítséget. Az anyagok jelentős része interneten megtekinthető és az Archívum célja az, hogy 2022-ig minden audiovizuális anyagot digitalizáljanak és a virtuális nagyközönség elé tárjanak.

A látogatásunk legutolsó szegmensében válogatott szovjet témájú levéltári anyagokat tártak elénk. A témák között volt alkoholizmusról szóló, olyan, ami a nők helyzetét mutatta be a Szovjetunióban, de akadtak közöttük olyanok is, amik külpolitikai támájúak voltak. A szigorúan levéltári dokumentumok mellett előkerültek a könnyebben emészthető szovjet újságok is, amik remekül szemléltették a szovjet társadalomkorabeli érdeklődését és hangulatát.

Az előadás és maga az intézmény megtekintése után kellő inspirációt nyertünk arra, hogy használói legyünk ennek a színvonalas nemzetközi levéltárnak, ahol számunkra rengeteg hasznos anyagot lelhetünk fel, legyen bármilyen specifikus a kutatási területünk.