Regionális történetíró iskolák bemutatkozása a Ruszisztikán

A jekatyerinburgi történetíró iskola

Igari Léna |
Regionális történetíró iskolák bemutatkozása a Ruszisztikán

Március 1-jén a Tanszékünk és a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ vendége volt on-line a jekatyerinburgi Uráli Föderatív Egyetem történészprofesszora, Dmitrij Alekszejevics Regyin, aki az orosz regionális történetírói iskolák bemutatására indított sorozatunk első előadójaként a jekatyerinburgi műhelyt mutatta be.

A professzor áttekintést adott az oroszországi történettudomány fontosabb mérföldkövei mellett az uráli történetírói iskolák specifikumairól (a helytörténet jelentősége, óhitű kulturális tradíciók, szociális- és gazdaságtörténet súlya a kutatásokban).

Regyin professzor, aki jekatyerinburgi történésziskola kiadványának, a rövid idő alatt mérvadó tudományos folyóirattá vált Questio Rossica-nak a főszerkesztő-helyettese is, kérdésre válaszolva bemutatta a lapot is. Véleménye szerint a folyóirat egyedisége abban áll, hogy a szovjet történetírói tradícióval némiképp szembe helyezkedve határozta meg magát. A regionális tematikától igyekeztek hamar elrugaszkodni, és a nemzetközi szintre lépni, interdiszciplináris témákban publikálni. Nemcsak a szigorúan vett történetírás és segédtudományai kérdéseivel foglalkoznak, hanem a kulturológia, filológia, politológia, szociológia, gazdaságtörténet területét is magába foglaló cikkeket  szintén publikálnak. Ezen felül a megszokott angol és orosz nyelvű írások mellett más világnyelveken is közzé teszik a ruszisztika területén keletkezett friss tudományos kutatások eredményeit.