Posztolj egy verset Puskin születésnapjára

Posztolj egy verset Puskin születésnapjára
05/31 - 06/06

2021. május 31. - 2021. június 06.

internet

05/31 - 06/06

2021. május 31. - 2021. június 06.

internet


Június 6. – Alekszandr Puskin születésnapja – hagyományosan az orosz nyelv napja. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ 2018 óta a nyár első hetében „gerilla-akcióval” emlékezik meg a jeles napról. Tavaly a járványhelyzet ellenére a Központ hallgatói, barátai, munkatársai és az egyhetes irodalmi kihívásjátékunk lelkes résztvevői csodás orosz verseket ragasztottak ki az oroszág különböző pontjain, sőt külföldön is.  

Az előző három évben azt kértük, hogy mindenki ragassza ki kedvenc orosz versének magyar fordítását. Idén szélesítsük a spektrumot! Kérjük, hogy olyan orosz költő versét tegyék ki valahova, akit korábban nem (nagyon) ismertek. A versek országos terjedését ismét térképen fogjuk nyomon követni.

A térképre a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ munkatársai viszik majd fel a verseket. E-mailben a russtudies.budapest@btk.elte.hu címre lehet küldeni a vers címét, szövegét, pontos elhelyezkedését és egy fényképet a kitett versről. Emellett Instagramra is lehet posztolni a kihelyezett versről készült fotót, ebben az esetben kérjük, hogy jelöljék be a Központ Instagram-oldalát (@russtudies_budapest), és használják a következő hashtageket: #azorosznyelvnapja @posztoljegyoroszverset. A vállalkozó szelleműek számára QR-kódot is készítettünk, amit ki lehet ragasztani a vers mellé, így ha a járókelők leolvassák, szintén a térképet fogják látni.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesz május 31. és június 6. között Facebook játék. Ennek keretében minden nap közzéteszünk egy feladatot, amit megadott idő alatt kell teljesíteni. Azok, akik valamennyi körön túljutnak, sorsoláson vesznek részt.

Mindenkit buzdítunk a versek kihelyezésének akciójához való csatlakozásra és a játékban való részvételre. Posztolásra és játékra fel!