Posztolj egy verset - közeledik az orosz nyelv napja

Posztolj egy verset - közeledik az orosz nyelv napja
06/06

2019. június 06.

06/06

2019. június 06. -


Június 6-a, Alekszandr Puskin születésnapja hagyományosan az orosz nyelv napja. A Ruszisztikai Központ már a tavalyi évben is gerilla-akcióval emlékezett meg a jeles napról. A Központ lelkes hallgatói, barátai, munkatársai a virtuális mellett a fizikai térben is orosz költők verseit posztolták. 

Idén is arra szeretnénk kérni mindenkit, akit felcsigázott a lehetőség, hogy ragassza ki valahova kedvenc orosz versét magyar műfordításban. A versek országos terjedését egy térképen fogjuk nyomon követni.A térképre a Ruszisztikai Központ munkatársai viszik majd fel a verseket. Két módon lehet hozzánk eljuttatni a posztolási akció eredményét. E-mailen a ruszisztika@btk.elte.hu címre lehet elküldeni a vers címét (esetleg szövegét), pontos elhelyezkedését és egy fényképet a kitett versről. Emellett Instagramra is lehet posztolni a kihelyezett versről készült fotót, ebben az esetben kérjük, hogy jelöljék be a Ruszisztikai Központ Instagram-oldalát (@russtudies_budapest), és használják a következő hashtageket: #azorosznyelvnapja #posztoljegyoroszverset (A vállalkozó szelleműek számára QR-kódot is készítettünk a vershez, ha az utcán járókelők leolvassák, szintén a térképet fogják látni.)

2019 különleges év, mivel idén ünnepelné Puskin 220. születésnapját. Erre és a Színház évére emlékezve június 6-án 17 órakor a Ruszisztikai Kabinetben levetítjük az Alekszandrinszkij Színház legendás 1971-es előadását orosz nyelven, melyben Puskin két kis drámáját, A fukar lovagot és a Mozart és Salierit vitte színre három rendező, Antonyin Dauszon, Leonyid Pcsolkin és Leonyid Vivjen.

Mindenkit buzdítunk a részvételre, és posztolásra fel!