„Oroszország külpolitikája a multipoláris világban” – Gilyán György nagykövet úr előadása

2019.05.08.
„Oroszország külpolitikája a multipoláris világban” – Gilyán György nagykövet úr előadása

2019. május 8-án, a Ruszisztikai Napok keretében, a „Május a kabinet hónapja” rendezvénysorozat harmadik elemeként Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet tartott előadást a ruszisztika mesterszakos hallgatóknak és azoknak az érdeklődőknek, akik csordultig megtöltötték a Ruszisztikai Kabinetet.

Gilyán György, akit a ruszisztika mesterszak rendszeres vendégelőadójaként is üdvözölhettünk, az Oroszországi Föderáció 2016. évi, legutóbbi külpolitikai koncepcióját ismertette, melyet a kétpólusú világrend megszűnésének és új erőcentrumok fokozatos kiemelkedésének kontextusában elemzett. Kitért arra is, hogy a 2016 óta történtek (egyes globális folyamatok éleződése és a fontosabb regionális konfliktusok megoldatlansága) milyen irányban befolyásolták, befolyásolhatják a külpolitikai koncepcióban lefektetett elveket, milyen realitással valósulhatnak meg a jelenlegi helyzetben. Összegzésében azokat a feltételeket is megfogalmazta, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a még mindig formálódó multipoláris világendbe Oroszország önálló pólusként integrálódhasson.

A hallgatóság is aktív szerepet vállalt a ruszisztikások nyílt óráján: a közönségnek rengeteg kérdése volt, Gilyán György pedig szemléletes példákkal illusztrálta a kérdezz-felelek során felmerülő résztémákat a maguk mélységében.