Óévi rövidfilmmustra

"Szokatlan történetek" A Rövidfilm Napján

Mészáros Zsófia | 2019.12.19.
Óévi rövidfilmmustra

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ idén is a legfrissebb oroszországi rövidfilmek társaságában búcsúztatta az óévet. 2019. december 18-án (stílusosan egészen közel az év legrövidebb napjához) este hat órakor „A rövidfilm napja” elnevezésű nemzetközi akció keretei között öt ütős rövidfilmet tekintettek meg a Központ vendégei és munkatársai.

„A rövidfilm napja” oroszországi és Oroszország határain is túlterjedő, hatodik éve megrendezésre kerülő programsorozat főszervezői (az Oroszországi Kinematográfusok Szövetsége és annak Ifjúsági Központja, a Roszkultcentr, a Nemzeti Alapítvány a Jogtulajdonosok Támogatására, valamint a CANON) idén is több tematikus csokorba gyűjtve kínálták fel megtekintésre a 2018-as és 2019-es év legjobb orosz rövidfilmjeit.

A Központban ez alkalommal a „Szokatlan történetek” című program került levetítésre, melynek keretei közt rendkívül szórakoztató, helyenként már-már abszurd történeteket ismerhettünk meg. A kisfilmek nem reflektáltak nagy társadalmi problémákra, és talán nem is kapcsolódtak túl sok szállal a mai orosz valósághoz, mégsem lehet azt mondani, hogy tartalmatlanok lettek volna. A filmcsokor vezérfonalát az adta, hogy mindegyik ide tartozó mű rendezője kiválasztott egy-egy jól körülhatárolható, egészen képtelen helyzetet, s ezt a helyzetet merítette ki teljességgel, mondhatni 15 perces mélyfúrást végzett. Volt szó jó és rossz párharcáról, a személyes identitás kérdéséről, önbizalomról, sőt, még az anyós-meny viszony egészen pontos természetrajza is felvázolásra került.

Ahogy tavaly, úgy idén sem okozott csalódást a rövidfilm-mustra. Reméljük, hogy jövő decemberben is megízlelhetjük az óév filmtermését.