#Nyári csemegék №3. – A podolszki ember

Szabó Viktor | 2021.07.30.
#Nyári csemegék №3. – A podolszki ember

Július 19-én érkezett 3. nyári csemegénk, amit elsősorban a fekete humor és a kafkai abszurd helyzetek kedvelői élvezhettek leginkább.

A 2020 végén az orosz mozikba került "A podolszki ember" (Человек из Подольска) egy Nyikolaj nevű fiatalemberről szól, aki a Moszkvai területen lévő Podolszkban él, de rajong Amszterdamért. Zenei karrierről álmodik, de egy regionális újságnál tölt be szerény pozíciót. A moszkvai rendőrség általi hirtelen letartóztatásával egy vicces, ám félelmetes műsorszámba kerül, aminek a végkimenetelét nem lehet megjósolni. Valóban a rendőrőrsön van? Egyáltalán kik ezek a követelőző értelmiségiek egyenruhában, és honnan ismerik őt?

"A podolszki ember" Dmitrij Alekszejevics Danyilov (szül. 1969) orosz író, költő és drámaíró azonos című 2016-ban írt darabja alapján készült. Miután a Tyeatr.doc-ban bemutatott feldolgozásért 2018-ban megkapta az Oroszországi Színházi Művészek Szövetségének Arany Maszk-díját, mintegy 50 színházban vitték színre mind Oroszországban, mind külföldön. Magyarul egyelőre csupán egy műve olvasható az alábbi antológiában: https://moly.hu/konyvek/hetenyi-zsuzsa-szerk-2pofon

"A podolszki ember" az 1987-es születésű Szemjon Szerzin első filmes munkája. De nem ismeretlen számára a rendezés, hiszen 2011-től színházi rendezőként működik, elsősorban Szentpéterváron. 2013–15 között az Etűd Színház főrendezője volt, majd megalapította a "Láthatatlan Színház" (Невидимый театр) nevű független társulatot.

Mi köti össze "A podolszki ember" főszereplőjét, Nyikolajt, és az őt játszó Vagyik Koroljovot? A zene szeretete. Koroljov a háromtagú OQJAV nevű indie-pop formáció frontembere. Az együttes neve egyértelmű tisztelgés Bulat Okudzsava bárdköltő előtt. Grúziai szüreti idillt megidéző alábbi klipjüket éppen a filmet jegyző Szemjon Szerzin rendezte, és felesége, Taiszija Vilkova is felbukkan benne:

https://www.youtube.com/watch?v=WBHkISA8Xg8

A filmről készült podcastunk meghallgatható Spotify-csatornánkon: https://open.spotify.com/episode/1mMHgUPrN7p0uItglcZkoG?si=bq6DE9h5QkG-nlydZd8MoA