Nagyszabású és sikeres konferencia zajlott le a budapesti Orosz Kulturális Központban

2019.05.24.
Nagyszabású és sikeres konferencia zajlott le a budapesti Orosz Kulturális Központban

2019. május 17–18-án 24. alkalommal került sor a budapesti Orosz Kulturális Központban „A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai” című szakmódszertani konferenciára. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ második alkalommal kapcsolódott be a konferencia szervezésébe és második alkalommal került sor kulturológia szekcióra is.

Az Orosz Kulturális Központ igazgatója, Valerij Platonov megnyitó beszéde után négy plenáris előadással indult a konferencia, amelyek megadták az alaphangot a szekciók munkájához. Három nagy szekcióban – módszertani, kulturológiai és nyelvészeti –, több alszekcióban, egyszerre öt párhuzamosan helyszínen zajlottak az előadások. A munka kerekasztal beszélgetéssel zárult, majd egy plenáris ülésen valamennyi alszekció vezetője összefoglalta az elhangzott előadások és viták lényegét.


Több mint 90 előadó lépett fel a konferencián mintegy 50 városból, Azerbajdzsán, Belarusz, Csehország, Grúzia,Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és az USA színeiben.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot képviselte Mészáros Zsófia „A ’nihilista’ kifejezés jelentésének kulturológiai vizsgálata Sz. Kovalevszkaja szépirodalmi műveiben” című előadásával, méghozzá olyan sikeresen, hogy két oroszországi egyetemtől is ajánlatot kapott közös kutatások folytatására. Gyimesi Zsuzsanna plenáris előadást tartott „Pavel Zalcman, az ismeretlen festő, aki írt is” címmel, valamint a kulturológia szekciót vezette.