Megszülettek az eredmények a Fiatal Ruszisták III. Prezentációs Kupáján

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.12.12.
Megszülettek az eredmények a Fiatal Ruszisták III. Prezentációs Kupáján

2021. december 3-án és december 10-én két fordulóban lezajlott a Fiatal Ruszisták III. Prezentációs Kupája. Tavaly a pandémia miatt átkerült a kupa az online térbe. A tapasztalatok alapján idén a két forduló két külön napon került megrendezésre, és az első fordulóra előre felvett 5 perces anyagokat kellett beküldeni, amit a zsűri és a közönség együtt tekintett meg. A második fordulóba 6 orosz nyelvű és hat magyar nyelvű prezentáció jutott tovább, ahol valós időben, 10 percben kellett kifejteni a választott témát. Ezek a következők voltak:

Orosz nyelven:

 • Bandor László: Az Orosz Föderáció Északi-sarkvidéki kül- és védelmi politikájának aktuális kérdései
 • Borissza Eszter: Vakcinadiplomácia – hogyan hat a vakcina mint szimbolikus tőke Oroszország geopolitikai helyzetére
 • Pásztor Renáta: Az ukrán autonómia „arany ősze” – ukránüorosz kapcsolatok I. Erzsébet idején
 • Sidorina Ekaterina: A bizonytalanság digitális injekciója: a közösségi hálók hatása az oltásellenességre Oroszországban és Magyarországon
 • Toleyev Nurlan: Kazahsztán és a gazdaság alapproblémái
 • Cherepko Kateryna: Ukrajna aktuális problémái – szociológiai megközelítésben

Magyar nyelven:

 • Bacsur Viktória: Lermontov élete és halála: kulcsmotívumok az író művészi világában
 • Czumft Réka: Az ördögiség megjelenítése a XIX. századi orosz irodalomban
 • Csókási Annamária: Mi volt valójában a II. hegyi-karabahi háború?
 • Ignáth Dorina: Anna Politkovszkaja ego-dokumentumai
 • Kulasák Noémi; Mészáros Klaudia: Szentek és démonok – Mihail Vrubel kijevi időszaka
 • Pongrácz Zsófia: Az érzékeléstől az eszmélésig: az "Egy nevetséges ember álmától" a "Kánai menyegzőig"

A második forduló zsűrijét Havas Ferenc professor emeritus, nyelvész vezette, tagjai voltak Gilbert Edit egyetemi docens, irodalomtörténész, Gilyán György közgazdász, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Alina Urazbekova nyelvész, az Orosz Kulturális Központ szakértője. A következő végeredmények születtek:

Az orosz nyelvű prezentációk kategóriájában nem született első helyezés, viszont ketten kaptak második helyezést: Borissza Eszter az ELTE TÁTK-ról és Sidorina Ekaterina a Budapesti Metropolitan Egyetemről (témavezető Dr. Rétfalvi Györgyi). Szintén ketten kaptak harmadik helyezést: Bandor László az ELTE BTK-ról (témavezető Dr. Kemény László és Dr. Gyóni Gábor) és Toleyev Nurlan a Corvinus Egyetemről (témavezető Dr. Egeres Katalin).

A magyar nyelvű kategóriában első helyezett lett Csókási Annamária az ELTE BTK-ról (témavezető Dr. Ilyash György), második helyezést ért el Ignáth Dorina (témavezető Dr. Gyimesi Zsuzsanna), harmadik lett Czumft Réka a Pécsi Tudományegyetem BTK-ról (témavezető Dr. Szabó Tünde).

A közönségszavazatok többségét Ignáth Dorina és Toleyev Nurlan kapta meg, ami valódi sikert jelent, ugyanis mindkét fordulóban több mint 50 fő kísérte figyelemmel a prezentációkat.

A díjak átadására december 18-án 13 órakor kerül sor a Budapesti Orosz Házban (Orosz Kulturális Központban).

A kupát az ELTE BTK Ruszisztikai és Kutatási Központ a Corvinus Egyetemmel közösen hirdette meg. A díjakat a Russkiy Mir Alapítvány finanszírozta a központ projektpályázata keretében. További díjakat ajánlott fel a Budapesti Orosz Ház.

2021 12 10 III Prezentacios Kupa

2021 12 10 III Prezentacios Kupa

0

/

0

0

/

0