Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok

2019.05.07.
Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok

A jubileumi X. Ruszisztikai Napokat Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg a Ruszisztikai Módszertani Kabinet jubileumi, tizedik évében, a Bölcsész Napok részeként. Az eseményre a Ruszisztika Fájánál került sor, bensőséges, ám mégis emelkedett hangulatban. 

Sonkoly Gábor röviden felelevenítette a Ruszisztikai Központ, illetve a hozzá tartozó kabinet megalakulásának mérföldköveit és kiemelte az ott folyó munka sokszínűségét és dinamikáját.   Utána Szvák Gyula professor emeritus felelevenítette az öt évvel ezelőtti, "fél évtizedes jubileum" eseményeit. Gyimesi Zsuzsanna, a Ruszisztikai Központ vezetője kiemelte Pálosi Ildikó egyetemi adjunktus elévülhetetlen érdemeit a kabinet létrehozásában, mind hardver, mind pedig szoftver értelemben, hiszen 2008-ban Pálosi Ildikó vezényelte le a helyiség kialakítását, berendezését, felszerelését és beüzemelését célzó munkálatokat, majd hat és fél éven át irányította a működését.

Egy hallgatói flash mob segítségével az eltelt 10 évet több mint tízezer fotóból kiválasztott 10 fénykép illusztrálta, Mészáros Zsófia tudományos segédmunkatárs jóvoltából.  

A megnyitónak zenei program adott keretet. Krokovay Nóra gordonkán és Kepes János gitáron kísérte Szabó Kata éneklését, aki maga is gitározott.

Természetesen volt lehetőség falatozásra és koccintásra, majd a 10 évet tömören felvillantó 10 fénykép átsétált a Ruszisztika standjához, amit a ruszisztika mesterszakos hallgatók töltöttek meg élettel és színnel.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével, többek között, Valerij Ljahov követtanácsos az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéről és Alina Urazbekova, az Orosz Kulturális Központ oktatási igazgatója.

A három napos eseménysorozat folytatja a „Május a kabinet hónapja” című akciót, amely a kabinet tíz éves évfordulója előtt tiszteleg tíz kiemelt programmal. A „Május a kabinet hónapja” május 4-én, szombaton vette kezdetét orosztanároknak szóló továbbképzéssel, valamint a Tri Kvadrata Kiadó könyvbemutatójával, amelyen Szergej Miturics, a kiadó igazgatója bemutatta legújabb köteteiket.

Az eseménysorozat rövid videobeszámolóját itt érhetik el.

 

Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok

Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok

0

/

0

0

/

0