Májusi színház

Szociális mélységekben az Örkény társulatával

2019.05.25.
Májusi színház

2019. május 23-án este hétkor elérkezett„A Színház Éve”programsorozat májusi állomása, amely eddigi színházi Odüsszeiánk legjobb élménye volt. Az Örkény István Színházban voltunk,és Makszim Gorkij "A mélyben" című drámáját tekintettük meg.

Ha a cím nem ismerős, az nem véletlen: amű eddig "Éjjeli menedékhely"-ként volt ismert Magyarországon. Ez azonban nem volt hű az eredeti orosz elnevezéshez,s csak Radnai Annamáriának, az új fordítónak köszönhetően lett az új cím Gorkij eredetijének magyar tükörfordítása. A szöveg frissítése kifejezetten jót tett a darabnak. A műfordító úgy ültette át a gorkiji textust magyar nyelvre, és ráadásul egy bő száz évvel későbbi környezetbe, hogy egyáltalán nem hangzott modorosnak vagy túlságosan stilizáltnak.

Az alakítások kivétel nélkül hibátlanok voltak, s Ascher Tamás is remekelt rendezőként. A színpadra-állítás és a fordítás szellemisége hasonló volt: azt lehet mondani, hogy bármelyik budapesti közterületen el lehetne képzelni olyan interakciókat, amilyeneket a színházban láttunk.A mai magyar valóságban, ahol a stabilan növekvő szegénység rendszeresen kriminalizálva jelenik meg, és az alsóbb társadalmi rétegek életének torzított képét össznépi szórakozásra kínálja fel a média, példaértékű volt az előadás megközelítési módja.A darab ugyanis a maguk valójában, sajnálkozás nélkül, mégis érzékenyen jelenítette meg korunk szociális mélységeit a gorkiji kulcsmondatnak megfelelően, miszerint az embert elsősorban tisztelni kell.