Lenin 150

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.04.22.
Lenin 150

A 20. századi világtörténelem meghatározó alakja, Vlagyimir Iljics Lenin 150 éve született, 1870. április 22-én. Szülővárosát, Szimbirszket 1924-ben ezen a napon nevezték át Uljanovszknak. Lenin történelmi súlya megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a megítélése - csakúgy, mint bárki másé - változik az évtizedek, sőt most már mondhatjuk, hogy az évszázadok során. A mai jubileummal kapcsolatban egy valami megkérdőjelezhetetlen és az egész világra nézve egyformán érvényes: csak karanténban lehet megemlékezni róla. 

A humor a segítségünkre siet az élet legnehezebb helyzeteiben is, ezért úgy döntöttünk, hogy Lenin születésének 150. évfordulójáról a humor jegyében emlékezünk meg, természetesen az internet segítségével.

Mivel Lenin élt, Lenin él és Lenin élni fog, dacára a koronavírusnak, nézzük, vajon hogyan ünnepelheti születésnapját a mauzóleumban, a páncélautóján és a születésnapi tortája társaságában. A kisfilmek a moszkvai székhelyű "TV-Novosztyi" internetes non-profit TV-adó szerkesztésében készültek.

Aki saját szemével szeretné látni az élő Lenint, annak figyelmébe ajánljuk a róla készült, egybe szerkesztett dokumentumfelvételeket.

Aki Lenin-mítoszokra kíváncsi, annak ajánljuk az alábbi kritikai (?) válogatást (orosz nyelven).

Lenin emlékét 96 éve őrzik emlékművek a világ minden pontján, szinte összeszámolhatatlan mennyiségben. A legmeghökkentőbb alkotásokból közöl válogatást a fishki.net - ez egy orosz nyelvű, szórakoztató hírportál, amelynek tartalma, a szó legnemesebb értelmében véve, demokratikusan áll össze, a felhasználók közléseiből. A különleges Lenin-emlékművek sorából kiemeljük a kedvenceinket:

Az egyik legelső emlékmű 1925-ből való, ami a Moszkva-Oktyabrszkaja állomáson áll, különleges, a helyszínhez illő talapzaton, Lenin vagányságát (vágányságát?) hangsúlyozva:

Az 1920-as évek második felében még nem volt kötelező ikonográfiája a Lenin-emlékműveknek, ezért akár iskolás gyerekek tervei is megvalósulhattak. Erre példa az alábbi, Voznyeszenyje településen álló emlékmű:

Szaratovban meglehetősen sematikus Lenin szobor mutat a jövőbe, színeit azonban szinte évenként változtatja:

Az 1990-es években számos Lenin-emlékmű került az USA-ba magángyűjtőkhöz. Az alábbi szobor jelenleg Seattle-ben áll, de 200.000 dollárért bárki elviheti:

Los Angeles egyik kortárs művészeti galériájának bejárata mellett áll az alábbi modern alkotás, amely arra figyelmeztet, hogy valakinek az elképzelései rossz kezekbe is kerülhetnek. Lenin fején Mao Ce-tung áll, rúdugrásra készen:

 Végül pedig íme a dániai Herning városkában álló (fekvő) Lenin installáció, amely Lettországból érkezett a helyszínre az 1990-es években és azt a címet kapta, hogy "Lenin halála":