Látogatás az Orosz Kulturális Központba

Barna Brenda | 2019.10.04.
Látogatás az Orosz Kulturális Központba

2019. október 2-án az orosz művészet, kultúra és nyelv magyarországi bázisintézményébe, az Orosz Kulturális Központba látogattak el a Ruszisztika mesterszak hallgatói. Az Andrássy úton található impozáns épületben Alina Urazbekova, a Központ oktatási igazgatója fogadott és vezetett minket körbe.

Elsőként az intézet történetéről és működési profiljáról meséltek nekünk, majd a könyvtárat tekintettük meg, ahol a szépirodalmi művek és különféle szakkönyvek mellett sok-sok kölcsönözhető film is várja a látogatókat. A beiratkozás minden érdeklődő számára lehetséges, a feltételek pedig rendkívül kedvezőek. A könyvtárból az erkélyre kilépve az Andrássy út, valamint a környék panorámáját is megcsodálhattuk.

Ezen élmény után az orosz kultúra momentumainak színes palettájával, többek között az „Arany Gyűrű” városaival, a kremlekkel és a hagyományos orosz játékokkal ismerkedhettünk meg közelebbről. Megtekintettük továbbá az „Oroszországban utazgatva”, illetve az Andrej Sztyenyin Nemzetközi Sajtófotó Verseny győzteseinek munkáiból készült fotókiállításokat is. Utóbbi az Art Market Budapest nemzetközi fesztivál keretében került megrendezésre, és október 18-ig várja a látogatókat.

A Központban lehetőség van orosz nyelvtanulásra is, hiszen mindenféle szinten, elérhető áron kínálnak tanfolyamokat. Ezen kívül rendszeresen tartanak beszélgetősesteket is, ahol az orosz nyelv és kultúra iránt érdeklődők számára baráti légkörben biztosítanak lehetőséget az ismerkedésre és a gyakorlásra. A következő ilyen összejövetelre október 16-án kerül sor. Ezen kívül különféle versenyeket is szoktak rendezni, jelenleg éppen videófilmek készítésére várják a jelentkezőket. Az egyetemisták számára pedig különösen érdekesek lehetnek az oroszországi ösztöndíjlehetőségek, amelyekről bármikor szívesen tájékoztatják az érdeklődőket.

Izgalmas és tartalmas látogatásunkat egy nyenyecek életmódját bemutató dokumentumfilm részleteinek megtekintésével, valamint egy könnyed orosz nyelvi játékkal zártuk.