Kutatók Éjszakája - Sakkláz a Ruszisztikán - előadásmorzsák

Kutatók Éjszakája - Sakkláz a Ruszisztikán - előadásmorzsák
09/24 - 12/09

2021. szeptember 24. 18:00 - 20:00

Ruszisztikai Módszertani Kabinet 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület II. emelet 237-8.

09/24 - 12/09

2021. szeptember 24. 18:00 - 2023. december 09. 20:00

Ruszisztikai Módszertani Kabinet 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület II. emelet 237-8.


Évek óta az előadásmorzsák a legnépszerűbbek a ruszisztikás Kutatók Éjszakáján. Idén a hívószavak: sakk és emigráció. Négy izgalmas prezentációval várunk minden érdeklődőt. Dresszkód: FEKETE-FEHÉR!

Sakk az orosz kultúrában – előadásmorzsák az RKMK műhelyéből

18.00 Szaniszló Orsolya: Játszott Nagy Katalin Kempelen Farkas sakkozógépével?
A 18. század második felében óriási szenzációként robbant be a köztudatba az önműködő, gondolkodó gép, Kempelen Farkas találmánya, a Török. A sakkautomata sorra győzte le kihívóit, akik közül többen csalást sejtettek a háttérben meghúzódni. 1781-ben II. József Bécsbe rendelte a szerkezetet és gazdáját, hogy bemutathassák az udvar illusztris vendégei, az orosz trónörökös és felesége előtt. Pál nagyherceg javaslatára egy európai körút keretében a Török megfordult a legjelentősebb városokban: Bécs után Párizsban, Londonban, Lipcsében, Amszterdamban, Potsdamban és később Amerikába is eljutott. De vajon járt Oroszországban és próbára tehette tudását II. Katalinnal szemben is?

18.30 Gyimesi Zsuzsanna: A sakk szerepe az orosz történelem alakulásában – képzőművészeti körkép
A tudományok, a művészetek és a sport metszethalmazának egyik legizgalmasabb eleme a sakk, ami akár egész államberendezkedésekre is képes hatással lenni. Oroszországban az egyház a XVI. században hiába próbálta tiltani, Retteget Ivántól Leninig számos államférfi hódolt a sakknak, a Szovjetunió pedig egyenesen sakknagyhatalommá vált. Jeles festmények segítségével lóugrásban áthaladunk az orosz történelem szűk fél évezredén.

19.00 Tömő Ákos: A lepkevadász rögeszmés sakkozója – Vladimir Nabokov és a Luzsin-védelem
Bástya a D6-ra, s mögötte az ujjak ármánya. Király az E5-re; hárítás majd felkészülés az újabb csapásra. A világ talán legzseniálisabb sakkjátékosa, a különc Luzsin nekivág, hogy megvívja a maga harcát - ám az igazi küzdelem nem a sakkfigurák világában, hanem az Életben vár rá. Ott, ahol mindannyiunknak helyt kell állnia, s ott, ahol a fekete-fehér árnyalatairól ismert világ néhol már a saját ölelő, majd fojtogató védelmébe zár be. Ahonnan egy idő után már nincsen szabadulás... 

 

 

19.30 Szabó Viktor: Fekete és fehér foltok Alekszandr Aljechin életében
Alekszandr Aljechin a két világháború közötti sakkélet meghatározó alakja, az egyik leghosszabb ideig uralkodó sakkvilágbajnok volt. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy máig jelennek meg róla életrajzok mind oroszul, mind egyéb nyelveken. De mennyire ismerjük sakkon túli életét? Hogyan lesz a Cseka letartóztatottjából Szovjet-Oroszország első sakkbajnoka, majd emigráns? Milyen ambivalens viszony fűzte a továbbiakban a Szovjetunióhoz? S hogyan tehet tönkre egy karriert egy megszálló németekkel kollaboráló francia lapban megjelenő cikk?