#Kult-túra - Ruszisztikai tanulmányok a valódi Oroszországban

Online élmények az URFU nyári egyetemén

Szálkai Kinga | 2020.09.17.
#Kult-túra - Ruszisztikai tanulmányok a valódi Oroszországban

A ruszisztika szakos hallgatók minden évben nagyon várják a májusi „tavaszi iskolát”, amelyet a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központtal évek óta szoros partneri kapcsolatot ápoló Jekatyerinburgi Állami Egyetem (URFU) szervez. Ebben az évben a járványhelyzet miatt sajnos nem volt lehetőség az utazásra, a szak két lelkes hallgatója azonban nem adta fel, és rátalált az URFU „Russian Studies in Real Russia” online nyári egyetemi programjára, amely nagyban kárpótolta őket az elmaradt élményekért.

Az augusztus 24. és szeptember 13. között megrendezett nyári egyetem témáinak középpontjában az orosz nők álltak, a program alcíme „Orosz nők: orosz hatalom” volt. A hallgatók három héten keresztül mindennap szakmai vagy ismeretterjesztő előadásokon, illetve kulturális programokon vettek részt. Az előadásokon szó esett az uráli mesékben gyakran szereplő Rézhegyek Királynőjéről, az orosz történelem híres Jekatyerináiról, illetve számos olyan történelmi nőalakról, akik meghatározó szerepet töltöttek be Oroszországban. Az egyik délután az orosz szinkron-műkorcsolya kétszeres világbajnoka látogatott el a nyári egyetemre, hogy megossza személyes tapasztalatait a sportolónők életéről, a következő napon pedig egy igazán stílusos idős kultúrtörténész hölgy tartott előadást az orosz divatról. Volt olyan alkalom, amikor orosz költőnők verseit olvasták a résztvevők, és olyan is, amikor a 20. század legkedveltebb női énekeseinek dalaiba hallgathattak bele, Ligyija Ruszlanovától Polina Gagarináig. Az oroszországi feminizmus és gender-megközelítések kényes kérdéseiről is első kézből értesülhettek, az előadók szívesen és nyitottan megosztották saját személyes tapasztalataikat is ezekkel kapcsolatban.

A nyári egyetem foglalkozásainak másik felét a nyelvórák tették ki: a nyelvoktatás szintén három héten keresztül, mindennap két tanórában, négy-ötfős csoportok keretei között zajlott. Az órák beszédközpontúak voltak, az oktatók minden alkalomra a hallgatók nyelvi szintjének, igényeinek és érdeklődésének megfelelő témákból állították össze a feladatsorokat. Arra is ügyeltek, hogy a feldolgozandó anyagok kapcsolódjanak a nyári egyetem témájához, így nyelvórákon is esett szó a turgenyevi és a nyekraszovi nőtípusról, az orosz társadalom demográfiai kérdéseiről, a nők családban betöltött szerepéről, Marina Cvetajeva verseiről, vagy Szlava Zajcev divattervezőről, a „vörös Diorról”. Az órák légköre könnyed, barátságos és támogató volt, az elkövetett hibák azonban nem maradtak szó nélkül, a nyelvtani hibákat és a szókincsbeli hiányosságokat értő magyarázatokkal, nagy odafigyeléssel igyekeztek javítani az oktatók. A kurzus végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy nagyon sokat fejlődtek, és a záró értékelő kérdőív tanúsága szerint többen is életük legjobb orosztanfolyamaként gondolnak majd vissza ezekre az alkalmakra.

A szervezők a város és környéke megismerésére is nagy hangsúlyt fektettek, és megtettek mindent azért, hogy, ha csak virtuálisan is, de körbevezessék a résztvevőket Jekatyerinburgban. A lelkes önkéntesek videófelvételek segítségével bemutatták a legfontosabb nevezetességeket, virtuális múzeum- és skanzenlátogatást szerveztek, az egyetem oktatóitól pedig megismertük a város és az egyetem történetét. Kulturális csemegeként szovjet vígjáték (Szerelem és galambok, Menysov, 1985), groteszk dráma (A tanárnő, Petruhin, 2015), és természetesen a Hattyúk tava balett szerepelt a programban. Az orosz kultúrába való bevezetés kulináris élményeket is tartalmazott: a résztvevők megtanulták, hogy hogyan kell borscsot főzni és blinit sütni. Utolsó nap pedig mindenki elkészítette a (főként Ukrajnában elterjedt) motanka elnevezésű babát, amely nem egyszerű rongybaba, hanem szakrális tartalommal bír, a nőiséget jeleníti meg, és szerencsét is hoz készítője számára.

A szervezők nagy ügyességgel és kreativitással kezelték az online felületeket, és oldottak meg gyakran szokatlan helyzeteket. Bár néha valódi technikai gondok is akadtak, a résztvevők valószínűleg inkább arra fognak emlékezni, hogy több macskát is láttak az előadók körül sündörögni a háttérben, a kétszeres orosz bajnok és junior világbajnok Anna Negaseva „élőben” mutatta meg az érmeit, a program záróünnepségére pedig a főszervező egyenesen egy szocsi strandról jelentkezett be „Russia” feliratú baseballsapkában. A három hét alatt nagyon sok új impulzus ért minket, rengeteget tanultunk és fejlődtünk, mind szakmai ismereteink, mind nyelvtudásunk területén, és, ami talán a legfontosabb, első kézből ismerhettük meg, hogy mit gondolnak maguk az oroszok az orosz nők történelmi szerepéről, mai helyzetéről és értékeiről. Ha valaki lemaradt erről a programról, de szívesen részt venne egy hasonló online képzésen, a lehetőség adott: az URFU hamarosan közzéteszi az „őszi egyetem” témáját a „Russian Studies in Real Russia” honlapján és Facebook oldalán.