#Kult-túra - Orosz Karácsony és Újév

Antal Réka, Ласло Бандор | 2021.01.06.
#Kult-túra - Orosz Karácsony és Újév

Antal Réka mesterszakos hallgató összeállítása az orosz karácsonyi és újévi ünneplési szokásokról. (Az orosz felületen Bandor László mesterszakos hallgató írása olvasható az oroszországi északi kisnépek újévi szokásairól.)

Miért ünneplik az oroszok máskor a karácsonyt?

I. Péter orosz cár bevezette Oroszországban a Julián-naptár használatát, amit egészen 1918-ig volt érvényben. Ekkor a kormány javaslatára áttértek a világon elterjedt Gregorián-naptár használatára. Az 1918-as naptárreform úgy hidalta át a Julián-naptárból fakadó különbséget, hogy 1918-ban január 31. után február 14-e következett. Ez az oka annak, hogy a régi naptár szerinti karácsony átkerült december 25-ről január 7-ére.

Az ünnepkör december 31. és január 8. között tart. Ezek a napok ma már állami ünnepnek számítanak. Az orosz karácsonyt, azaz a ’Rozsgyesztvo Hrisztovo”-t (Рождество Христово) tehát ezért ünneplik január 7-én, amit az Orosz Ortodox egyház is követ.

Orosz karácsonyi és újévi szokások:

Oroszországban az egyházi karácsony január 7-re esik, de ma már inkább elterjedt az a szokás a 20. századi ünnep-újradefiniálások eredményeként, hogy a Szilveszterkor tartják meg. A 12 fogásos lakomát december 31-én tálalják fel, míg az ajándékozásra január 1-én kerül sor. Mivel a karácsonyozás átnyúlik az Újévbe, ezért náluk ez inkább újévi ünnepségnek számít. ’Boldog Karácsony’ helyett ezért gyakran ’Boldog Új Évet kívánnak egymásnak Oroszországban.

A karácsony fontos szereplőji az orosz Fagyapó (Дед Мороз) és a kis segédje, Hópihécske (Снегурочка). Ők viszik el a gyerekeknek az ajándékot és teszik a fa alá. A világon elterjedt piros ruhás Mikulástól eltérően Fagyapó kék vagy fehér palástot és Hópihécske is kék vagy fehér ruhát visel.

Oroszország áttért az új újév ünneplésére a 20. század elején, tehát december 31-én ünneplik a Szilvesztert, de vannak olyanok, akik a régi naptár szerint ünneplenek, tehát január 13-ról január 14-re lépnek át az új évbe.

Lakomával, játékokkal és természetesen sok vodkával ünneplik Oroszországban az újév eljövetelét. Hagyománnyá vált, hogy amikor az óra éjfélt üt, a televízióban megnézik az orosz miniszterelnöki beszéd közvetítését. Elterjedt éjféli szokásaik közé tartozik az, hogy egy papírlapra felírják kívánságaikat, amit a pezsgős pohár felett elégetnek, hogy a hamu biztosan az italba kerüljön. Ezt megisszák, hogy a kívánság biztosan teljesüljön.

 

Orosz karácsonyi ételek:

Ahogy mindenütt a világon, úgy Oroszországban is fontos, hogy az ünnepi lakoma eltérjen a hétköznapitól. Hívő családoknál hagyomány szerint fontos, hogy 12 különböző féle étel legyen az asztalon, hiszen ez szimbolizálja Jézus 12 apostolát.

A hagyománykövető családok a lakomát mindig a kompóttal vagy más néven az ivólével kezdik, amit a benne főtt gyümölcsökkel tálalnak pohárban. Azért fontos ezzel kezdeni, mert a kompót az új dolgok eljövetelét szimbolizálja, ami Karácsonykor Jézus születésére utal.

A gyakran felszolgált levesek közé tartozik a szoljánka (hússal és zöldséggel gazdagon telt leves), vagy a borscs (az orosz céklaleves). Elhagyhatatlan a karácsonyi ételek közül a pelmenyi (hússal, káposztával vagy gombával töltött tészta főzve) és a pirog, ami szintén töltött tészta, de nem kifőzik, hanem megsütik. Léteznek édes variációk is, amit lekvárral töltenek. A blinit, az orosz palacsintát karácsonykor tejföllel és lazackaviárral fogyasztják. A kaviár az átlag orosz ember számára nem hétköznapi étel, inkább a nemesebb alapanyagok közé tartozik, ezért eszik csak ünnepek alatt.

A majonézes saláták, mint köretek fontos részei a menünek. Többféle variáció közül a két legismertebb a bundás hering (rétegezett majonézes hering saláta), illetve az Olivjé saláta vagy más néven az orosz hússaláta. A majonézes salátákat sült húsok mellé szokták fogyasztani.

Az újévi desszertek közé lehet sorolni a blinit, mivel a tejfölön kívül lekvárral is szokták fogyasztani, illetve a Kijevi tortát. A Kijevi torta egy rétegezett piskótatorta, ami diós krémmel van megtöltve és magvakkal van díszítve. Manapság szokás dióval, kesudióval vagy akár amerikai mogyoróval készíteni. A Szovjetunió idején a nép a földimogyorót tudta megfizetni, hiszen az előbb felsorolt magvak megfizethetetlenek voltak a többségnek. Ma már ez nem így van.

Források:

https://hell.blog.hu/2010/01/01/orosz_naptarreform

https://www.whychristmas.com/cultures/russia.shtml

https://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/russia/12-christmas-dishes-traditional-russian-cuisine

https://elet-uton.blog.hu/2013/12/16/hogyan_unneplik_a_karacsonyt_es_az_ujevet_oroszprszagban

https://vicuska13.blogspot.com/2014/01/kijevi-torta-regi-szerelem.html