#Kult-túra - Mobil Művészszínház

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.07.21.
#Kult-túra - Mobil Művészszínház

Az „Isztorija buduscsego” kreatív stúdió váratlan projektekkel is megkínálja online látogatóit. Ezek közé tartozik a mobilszínház alkalmazás, amely a patinás MHT nevet viseli. A három betű a Mobilnij Hudozsesztvennij Tyeatr [Mobil Művészszínház] elnevezést takarja, de a színháztörténet iránt érdeklődőknek azonnal eszébe jut a legendás Moszkovszkij Hudozsesztvennij Tyeatr [Moszkvai Művész Színház] is, amit 1898-ban alapított az iskolateremtő K. Sztanyiszlavszkij és V. Nyemirovics-Dancsenko.

A „Mobil Művészszínház” mobilalkalmazáson keresztül érhető el, ahol 350 rubelért különböző kortárs színházi előadásokat lehet meghallgatni. Az előadások készítésében olyan neves személyiségek vettek részt, mint Kirill Szerebrennyikov rendező, a Gogol Centrum igazgatója, vagy Kszenyija Szobcsak és Leonyid Parfjonov televíziós és rádiós műsorvezetők, újságírók, közéleti személyiségek. Az applikációt 2020-ban Arany Maszk Díjra jelölték innovációs kategóriában – ez az oroszországi színházi élet legrangosabb elismerése.

A Mobil Művészszínház intézménye 2019-ben jött létre. Alapítói Alekszej Kiszeljov vállalkozó (igazgató), Mihail Zigar újságíró, haditudósító, a Dozsgy tévécsatorna egykori vezetője (művészeti vezető), Leonyid Andrulajtisz költő, zenész, hangmérnök (zenei vezető), Alina Szajdaseva blogger (producer), Jean-Michel Scserbak színész (PR-igazgató). Az ötletgazda Zigar mellett Karen Sainyan újságiró, youtuber, emberjogi aktivista.  

A koncepció lényege, hogy az ember bármikor, bárhol színházlátogatóvá válhat, mert a szükséges színházi légkör tulajdonképpen mindenhol megteremthető. Az adott előadást kijelölt útvonalon haladva vagy javasolt helyszínen érdemes nézni-hallgatni, okostelefon segítségével. A kijelölt útvonal vagy az otthonunk adja a reális díszletet a fiktív történésekhez.

Jelenleg 14 előadás van az online színház repertoárján. A modern élethelyzetbe transzponált Pygmalion-t, egy bankár és egy instagram-blogger egymásra találását a moszkvai Puskin tértől a Nagy Színházig sétálva érdemes végigkövetni. A Kaizen: fuss a saját tempódban egy rádiószínházi előadás, amit tetszőleges útvonalon, futás közben javasolt meghallgatni. Az egyéni tapasztalatokat meg lehet osztani a színházzal és ezek a közlések részeivé válhatnak az előadás újabb változatainak. Az Elmerülés. Színház a fürdőkádban szintén rádiószínházi előadás, amihez a javasolt környezet egy forró fürdő.  A Mérgezett öv című előadás Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes atyja) krimi-novellájából készült, amely egy világjárvány következtében önkéntes karanténba vonuló társaságról szól. Ezt a produkciót otthon tanácsos megtekinteni. A Jelizaveta Bam-ot szintén otthon érdemes végighallgatni, hiszen a főszereplő is saját lakásában reked és álomként pereg le a szeme előtt az élete, miközben attól retteg, hogy idegenek magukkal viszik. Danyiil Harmsz, a 20. század elejének kitűnő abszurd szerzője ihlette az előadást. Az Éltem Olga Berggolc költőnő blokád-tapasztalatait eleveníti fel. A javasolt útvonal az előadás meghallgatásához Szentpéterváron a Rubinstein utcától az Italjanszkaja utcán álló Rádió Házáig vezet. Kiskamaszoknak is van előadás, az Amikor a tornyok alacsonyak voltak címmel. Ezt a moszkvai Kremlben sétálva érdemes meghallgatni. A sztori szerint egy 11 éves kisfiú, a kremlt építő egyik kőműves fia 1529-ből hirtelen napjainkban terem és próbálja értelmezni, ami a szeme elé tárul. A Pokrovka. Fenékig! egy legendás moszkvai utca történetét dolgozza fel, ahová az orosz irodalom klasszikusai jártak inni, enni, beszélgetni, Puskintól Paszternákig. A javasolt helyszín magától értetődik.

Aki még több lehetőség közül szeretne válogatni, feltétlenül látogasson el a színház oldalára, hiszen egy olyan társulatról van szó, akikkel kizárólag a virtuális térben lehet találkozni.