#Kult-túra - A Nagy Tollbamondás - 2020-ban online

Gyimesi Zsuzsanna, Mészáros Zsófia | 2020.10.18.
#Kult-túra - A Nagy Tollbamondás - 2020-ban online

2020. október 17-én 17. alkalommal, 17 órás programsorozat keretében, négy, egymástól távol eső időzónához igazodva került sor a Nagy Tollbamondásra orosz nyelven.

A mára világméretűvé vált akciónak nem csak Oroszország összes régiójában találjuk meg a résztvevőit, hanem a Föld hat kontinensén, sőt, még a világűrben és a tenger mélyén is. Az idei hibrid-formában (a helyi járványügyi helyzet függvényében személyesen és online is részt lehetett venni a versenyen) tűnt fel igazán, hogy milyen léptékben működnek a szervezők: az online közvetítés 17 órán keresztül tartott, s a közvetítés során, tekintettel a sok időzónára, a nap folyamán négy különböző időpontban lehetett megírni a tollbamondást. A diktálások négy „fővárosa” Vlagyivosztok, Novoszibirszk, Szentpétervár és Moszkva volt. A 17 órányi műsorfolyamban egyenletesen elszórva néhány perces helyesírási emlékeztetők segítettek rákészülni a tollbamondásra. A program színes beszélgetésekből, tudományos előadásokból, vetélkedőkből és külső helyszíneken készült video üdvözletekből építkezett. Sor került egy kocsmakvízre és egy alternatív színházi előadásra is. Minden részlet precízen illeszkedett a központi tematikus ívhez, Konsztantyin Ciolkovszkij életművéhez és az űrkutatás történetéhez. A diktálásra kerülő részletek ugyanis Andrej Gelaszimov író és oktató kiadás előtt álló regényéből lettek kiválasztva, amelynek a főhőse Ciolkovszkij. Ennek fényében nem is annyira meglepő, hogy az idei tollbamondást a Nemzetközi Űrállomáson is követték: Oleg Artyemjev űrhajós, űrmérnök maga is megírta a feladatot.  

Az első diktálás magyar idő szerint reggel hétkor kezdődött. A közvetítés helyszíne Vlagyivosztok volt, ahonnan Viktor Salaj, a Primorszki Állami Arszenyjev Múzeum (Виктор Шалай, директор Приморского государственного музея им. В. К. Арсеньева) igazgatója olvasta fel a regény első részletét, amely a súlyosan nagyot halló gondolkodó gyermekkori tapasztalatairól és a körülötte lévő világhoz való különleges viszonyáról szólt. Mind a négy  tollbamondás után Natalja Miljancsuk, a Távol-Keleti Állami Egyetem (Наталья Милянчук, ДВФУ) oktatója rövid videóban kiemelte a szövegrészletek legnehezebb pontjait, s elmagyarázta a vonatkozó helyesírási szabályokat.

Az online maraton első vendége Jevgenyij Primakov, a Rosszotrudnyicsesztvo vezetője volt. Az orosz nyelvnek a világban elfoglalt aktuális helyzetéről beszélt, kiemelve az Oroszország határain túli iskolák és a helyi tanárok központi szerepét az orosz nyelv népszerűsítésében és terjesztésében. Kitért az egyre népszerűbb online továbbképzések jelentőségére a helyi viszonyokat jól ismerő nyelvtanárok és az oroszul tanulni kívánó diákok képzésében. A szervezők kérdezési lehetőséget is biztosítottak a nézők számára, s talán ennek lesz köszönhető, hogy egy Mexikóból bejelentkező fiatalember lehetőséget kap majd arra, hogy tolmáccsá képezze magát a Rosszotrudnyicseszto segítségével.

A stúdióba meghívott vendégek közül érdemes kiemelni Jevgenyij Vodolazkin írót, irodalomtörténészt, akinek tavaly másodszor jelent meg műve magyarul is. (2015-ben a Laurosz,  2019-ben a Brisbane). Vodolazkin a Nagy Tollbamondás projekt folyamatos progresszív sikerét és minőségét azzal (is) magyarázza, hogy a helyesírás iránt érdeklődő emberek jellemzően nem közönyösek a világ és a társadalom értékeivel, valamint a tudásból fakadó örömmel szemben. Számukra nagyszerű platform ez a projekt. Vodolazkin felvetette, hogy milyen izgalmas lenne ószláv nyelvű szöveget is tollba mondani. Mondott továbbá néhány szót készülőben lévő regényéről, az „Opravdanyije osztrova”-ról, amit a szó szoros értelmében véve nem ír, hanem diktál, mégpedig kiváló szépirodalmi hagyományokat követve – a feleségének. Ez a módszer egyrészt megidézi számára a dialógus műfaját, amit különösen fontosnak tart, másrészt a szöveg születésének sebességét közelíti a gondolat születésének sebességéhez... Vagyis az utóbbi hónapokban Vodolazkinnak folyamatos tollbamondással teltek a napjai.

Andrej Gelaszimov, az idei tollbamondás szövegeinek szerzője előadásában megnevezte élete öt legmeghatározóbb olvasmány élményét. Ezek Platon Dialógus, Karamzin Oroszország története, Puskin A kapitány lánya, Alice Walker Bíborszín és John Coetzee Szégyen című művei. Kitért egy érdekes kérdésre: lehet-e egy író celeb? Gelaszimov annak a véleményének adott hangot, mely szerint a szépirodalom és a celeb világ halmazainak nincs közös metszete, mert az előbbinek a terepe az élet, az utóbbinak viszont az illúziók.  

Az első tollbamondást és az online maraton utána következő etapját körülbelül ötezren követték élőben a YouTube-on, a nap végére pedig az összes platform összes követőinek száma meghaladta a 270.000-et. A nap második felében olyan sokan csatlakoztak a programhoz, hogy túlterhelődött az egyébként nagyon körültekintően kialakított, sok platformos közvetítési rendszert. A technikai nehézségekre rugalmasan és jól reagált a szerkesztőség, így valószínűleg mindenki megtalálta a neki legkézenfekvőbb módot az online részvételre.

Kiemelendő a két műsorvezető, Olga Rebkovec és Vlagyimir Pahomov szimpatikus és intenzív intellektuális jelenléte. Ők a Nagy Tollbamondás ötletgazdái és elindítói, 17 éve építik a brendet a szó legnemesebb értelmében. Nagy mértékben nekik köszönhető, hogy a „Helyesen írni – menő” [Писать грамотно – модно] jelmondatuk egyre szélesebb körben válik meghatározóvá.