#Kult-túra - a moszkvai Praktika Színház

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.06.15.
#Kult-túra - a moszkvai Praktika Színház

A Praktika Színház a moszkvai fővárosi önkormányzat fenntartásában működő független színházi tér a Bulgakov-ház közelében, a Majakovszkij metróállomásnál. A színház célja a közönséggel való dialógus új, adekvát, intenzív formáinak kidolgozása, a dráma új fejlődési irányainak katalizálása, a művészetek szintézisének elősegítése, új tehetségek bátorítása. Budapesten a Trafó és a Jurányi Közösségi Ház tekinthető hasonló profilú intézménynek.

 

Karantén-praktikák

Mivel a Praktika Színház a folyamatos megújulás és a napi szintű társadalmi kommunikáció híve, nem meglepő, hogy azonnal és kitűnően alkalmazkodott kínálatával a karantén-helyzethez. Sokakhoz hasonlóan március 22-től kezdve ők is kínáltak online előadásokat a közönségnek. A különleges az volt ebben a projektben, hogy a heti 2 közvetítést minden esetben másnap közönségtalálkozó követte. Az előadások felvétele azóta is szabadon megtekinthető.

Új típusú projektbe is belevágtak „Karantén praktika” címmel, párhuzamosan a szociális média négy különböző platformján. Legfontosabb célnak a közönséggel való napi kapcsolat fenntartását tekintették. Ennek jegyében hétfőtől szombatig déli 12 órakor kulturális ajánlót közvetítettek ( #‎практикасоветов). Hétfőn, szerdán, pénteken 15.00-től saját premierjeikről beszélgettek ( ‪#‎практикабудущего). Kedden, csütörtökön, szombaton 15.00-től a színház produkcióiról született kritikákat és recenziókat vitatták meg (‪#‎отложнойскромностинеумремилисамсебянепохвалишь...). Este héttől hétfőnként előadást közvetítettek, minden kedden, csütörtökön és pénteken felolvasóesteket tartottak kortárs női szerzők prózájából, szerdánként művelődéstörténeti kurzust tartottak, péntekenként pedig a színház állandó rendezőinek új darabjaiból olvastak fel részleteket. Vasárnaponként Marija Brusznyikina beszélgetett jeles kulturális közszereplőkkel, szombatonként este 9-től kortárs zeneművek közvetítésére került sor.

77 napig tartotta a színház a karantén-frontot.


Az együttműködés praktikája

A színház a karantént nem csak átvészelni akarta, hanem profitált is belőle. „Az együttműködés praktikája” címmel kísérleti produkcióba kezdtek. Ennek lényege az volt, hogy a közönség szavazta meg, kinek a rendezésében, kiknek az alakításában kerüljön színre a „Hamlet” első része, a „Három nővér” befejezése és Pavel Prjazsko „Termés” című darabja. Az elkészült előadások június 16-án, 19-én és 21-én kerülnek online bemutatásra.

A színház online folyóirata is turbó tempóban közölt írásokat a karantén alatt. Úgy tűnik, több volt a dolog a kényszerpihenő alatt, mint normál üzemmód esetén.


A Praktika mint rezidencia

A Praktika Színház egyébként Dmitrij Brusznyikin, Oleg Kudrjasov, Jurij Makejev és Viktor Rizsakov műhelyeinek munkájához biztosít állandó helyszínt. Rizsakov munkásságát a magyar közönség is jól ismeri. A Nemzeti Színház repertoárján jelenleg is három rendezése szerepel:  a Fodrásznő (2013), a Részegek (2016) és az Álomgyár (2018).

A Praktika Színház legújabb törekvései a modern, egyfelvonásos opera irányába mutatnak: a magasművészetek és az elitizmus hagyományait megtörve az alternatív művészeti megnyilvánulások kedvelőit akarják megszólítani mind a zeneanyag, mind a librettó, mind pedig a színpadi megjelenés szintjén, mégis megtartva az opera műfajának klasszikus erényeit.

A színház repertoárja különleges. Viktor Pelevin „Agyaggépuska” című regényének adaptációjától a verbatim színházon át Lev Tolsztoj és Pjotr Sztolipin levelezéséig nagyon sokféle előadás található meg benne.