#Kult-túra - A Mojszejev Táncegyüttes

Barabási Athina Henrietta | 2020.09.21.
#Kult-túra - A Mojszejev Táncegyüttes

A 2020 őszi Kult-túra továbbra is a virtuális térben folytatódik, valós élményekkel. Hallgatóink kulturális élménybeszámolóit Barabási Athina írásával folytatjuk.

A Mojszejev Táncegyüttes

A nagy múltú Mojszejev Táncegyüttes nem csak Oroszországban, de hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Az évtizedek óta működő táncegyüttes a világot körbejárva bizonyította rendkívüli tehetségét és utánozhatatlan tudását.

De honnan is ered a táncegyüttes neve?

A 77 éve működő és töretlen sikereket arató táncegyüttes első pillanattól kezdve alapítójának nevét viseli. Igor Mojszejev stílust teremtett a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemeinek ötvözésével.

Igor Mojszejev Kijevben látta meg a napvilágot 1906-ban. Már ifjú korában a tánc megszállottja lett. Moszkvában, a Nagyszínház stúdiójában tanult táncolni, és 1924-ben bekerült a Bolsoj társulatába. Tehetsége rövid idő alatt szólistává, majd balettmesterré emelte. Az 1920-as és 1930-as harmincas évek során gyalog és lóháton megtett utazásai során ismerkedett meg különböző népek hagyományaival és táncaival.

A fiatalember életútja nem volt egyszerű. Újításait, elképzeléseit nehezen érvényesítette a szakma képviselőivel szemben, és táncosaival is rengeteg nehézségbe ütközött, míg össze nem kovácsolódtak, és míg ki nem alakult a saját stílusuk. Igor Mojszejev szakmai célkitűzései közé tartozott a cselekményesség erőteljes kifejezése a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözése.

„A hivatást egészen váratlanul fedeztem fel magamban – vallja Mojszejev. – Egy alkalommal, amikor Fokin Chopinianáját néztem meg a színpadon, elképedve láttam, hogy a tánccal lehet írni és beszélni is. Akkor értettem meg, hogy létre lehet hozni az építészeti formák együtteseihez hasonlatos, harmonikus táncornamentikát.”, nyilatkozta 2002-ben, 96 éves korában Igor Mojszejev.

A táncegyüttesről

A táncegyüttes 1937. február 10-én tartotta meg első bemutatóját, „A Szovjetunió népeinek táncát”, amely azonnal ismertté tette őket, de egyben nagy vitákat is kiváltott. A kritikusok egyfajta etnografikusan hiteles néphagyományt kértek számon Mojszejeven, amit nem ír felül a balett. A támadások ellenére Mojszejev végül mégis megteremtette a színpadi néptánc műfaját, amit előbb odahaza, majd külföldön is óriási siker fogadott.
A táncegyüttes tagjának lenni nem volt egyszerű. Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, így bekerülni az együttesbe kivételes rang volt. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség, így Mojszejev nagy hangsúlyt fektetett az alkalmasságra, tehetségre, kifinomultságra, lányok esetében pedig a szépségre is. A hagyományok ápolása abban is tetten érhető, hogy a társulat tagjainak 99 százaléka a Mojszejev alapította balettiskola növendékei közül kerül ki. A tánctudással egyenrangú követelmény a színészi képesség. Már az alapképzés szakaszában is világos, hogy 100 százalékos fegyelemre van szükség. A mester szerette magát fiatalokkal körülvenni, örült, ha a táncosoktól ötleteket kapott, de ha egyszer döntött a koreográfiáról, akkor már nem volt apelláta.

Díjak és kitüntetések

Igor Mojszejev művészetét számos rangos kitüntetéssel díjazták. A Szovjetunió Népművésze, többszörös Állami-díjas és Lenin-rend birtokosa volt. Megkapta a Dance Magazine díját és az amerikai tánc-Oscart, a Francia Nemzetgyűlés tiszteletbeli tagjává választotta, és Magyarországon is kitüntették. Századik születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz államfő Igor Mojszejevet lakásán kereste fel, hogy átadja neki a legújabb kitüntetést.

Mojszejev 2007 novemberében halt meg, 101 évesen. A társulat azóta is sikeresen működik.

A társulat közel háromszáz műsort vitt színre, máig rendkívül népszerű hazájában és a világon mindenhol. Előadásaikat a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, a magával ragadó zene, valamint a káprázatos látványvilág összhangja jellemezte, jellemzi. Az együttes több mint hatvan országban vendégszerepelt, és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött.

A táncegyüttes Magyarországon

Ami a társulat magyarországi kapcsolatait illeti, Jelena Scserbakova, a táncegyüttes jelenlegi vezetője, egyik interjújában kitért az együttest alapító Igor Mojszejev és Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus közötti barátságra. Elmondta, hogy 2012-ben, az alapítás 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Balettet a Honvéd Táncszínház köszöntötte Moszkvában, a legutóbbi magyarországi vendégszereplésük során pedig a társulat művészei megnézték a Magyar Állami Népi Együttes műsorát. Mojszejevet különleges, szoros szakmai kapcsolat fűzte a kiváló koreográfushoz és balettművészhez, idősebb Harangozó Gyulához. Fia, a szintén balett művész ifjabb Harangozó Gyula pedig többször vendégszerepelt Oroszországban.

Források:

https://www.jegy.hu/program/mojszejev-tancegyuttes-nepek-tancai-18338

https://welovebalaton.hu/program/mojszejev-tancegyuttes

https://hu.wikipedia.org/wiki/Igor_Alekszandrovics_Mojszejev 

http://www.terasz.hu/main.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=2659