#Kult-túra - 130 éve született Szergej Prokofjev

130 éve született Szergej Prokofjev zeneszerző

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.04.23.
#Kult-túra - 130 éve született Szergej Prokofjev

130 éve, 1891. április 23-án született Szergej Prokofjev zeneszerző, zongoraművész, a 20. századi szimfonikus zeneművészet meghatározó alakja.

A komolyzene világába való bevezetés egyik legzseniálisabb darabja, a Péter és a farkas című szimfonikus mese (1936) szinte mindenki számára ismerős és kedves, aki gyerekkorában csak egy kicsit is kacérkodott a zenetanulással. Ennek a darabnak Prokofjev írta a szövegkönyvét is.

Prokofjev zenei őstehetség volt, első operáját 9 éves korában szerezte, de már iskolás kora előtt írt zenedarabokat. 12 évesen felvételt nyert a szentpétervári Zeneakadémiára, ahol többek között Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, az orosz komolyzene 19. századi megújítója, az Ötök tagja vette pártfogásába.

Szergej Gyagilev, a balettművészet 20. századi fenegyereke, az Orosz Balett Társulat alapítója, a kortárs orosz kulturális kincsek nyugat-európai szószólója felfigyelt Prokofjevre és több művet rendelt tőle, többek között az élénk visszhangot kiváltó Udvari bolond-ot (1913). Halhatatlanná váltak későbbi balett szvitjei is, például a Rómeó és Júlia (1940) és a Hamupipőke (1945).

A mozgóképpel majdnem egyidős Prokofjev nem maradt ki a filmművészet világából sem. Ő a zeneszerzője többek között Szergej Eizenstein filmrendező két klasszikusának, a Jégmezők lovagjá-nak és a Rettegett Iván-nak.  

Fiatalon világhírre tett szert, több mint 10 évig kapkodtak utána Európa, az USA és Japán színpadain, 1932-ben mégis visszatért a Szovjetunióba. S ha még mindig nem lenne elég érdekes az életútja, akkor hozzátesszük, hogy első osztályú sakkjátékosként is beírta magát a történelembe. Életéről Andrej Koncsalovszkij készített dokumentumfilmet 2012-ben.

A zeneművészet és a sztálini diktatúra keservesen bonyolult és szoros kapcsolatáról 1983-ban David Pownall brit drámaíró írt színpadi művet, amelynek főszereplői Prokofjev, Sosztakovics, Zsdanov és Sztálin. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadását (rendező Cserhalmi György) felvételről jelenleg is meg lehet nézni az eszínhaz.hu oldalon keresztül.