Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ

2018.12.17.
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ

Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.

"Az orosz nyelv elkötelezett hívei"-nek csapata a Ruszisztikai Központban kezdte meg hivatalos budapesti programját.  A vendégeknek sokáig tartott a Fortocska Galérián keresztül vezető út, mert belefeledkeztek a 2018-ban jubiláló orosz személyiségeket bemutató tarka kiállítás bogarászásába. Azután leragadtak a Ruszisztikai Kabinet bejárata melletti faliújságnál is, ahol az elmúlt félév extra programjainak színes plakátjaiból készült patchwork-öt silabizálták. Végül beléptek a kabinetbe és örömmel látták, hogy itt nem kell különösebben bizonygatni, miért érdemes ma oroszul tanulni, mert a falakból is sugárzik az orosz történelem és kultúra iránti szeretet. És ezt a benyomást csak megerősítette bennük a központ két munkatársa, Gyimesi Zsuzsanna és Mészáros Zsófia, akik fogadták őket, valamint Igari Léna doktorandusz, aki a budapesti programokat előkészítette.

Az orosz nyelv, kultúra és művelődés népszerűsítését célzó projekt két éve vette kezdetét Szentpéterváron, a Herzen Egyetemen, Valerij Jefremov és Jelena Petrenko egyetemi oktatók irányításával. A projekt lényege, hogy önkénteseket toboroznak és képeznek ki arra, hogy érdekesen, újszerűen, szórakoztatóan hívják fel a figyelmet az orosz nyelv és kultúra sokszínűségére és értékeire. A képzést elvégzők az orosz nyelv önkéntes nagyköveteivé válnak, akik workshopokat, interaktív megmozdulásokat, drámapedagógia foglalkozásokat tartanak – óvodás kortól kezdve az egyetemista korosztállyal bezárólag minden szinten. Első lépésben Szentpétervár oktatási intézményeiben tevékenykedtek (bizony-bizony az orosz anyanyelvű gyerekek közt sem mindig népszerű a nyelvtan és az irodalom), majd rövid időn belül regionálisan jelentkező igényeket is elkezdtek kiszolgálni. 2017-ben Várnáig terjedt a hatósugaruk, 2018 decemberében pedig eljutottak egészen Budapestig.

A Magyarországon novemberben lezajlott pályázat 6 győztese (köztük négy ruszisztika mesterszakos hallgató) 4 napot töltött Szentpéterváron, ahol megismerkedtek az önkéntes egyesület különböző tevékenységi területeivel, bemutatták saját prezentációikat és megismerkedtek a fórum többi résztvevőjének munkáival. Ez azonban nem a csúcsa volt a pályázatnak, hanem az ígéretes kezdete egy hosszú távú együttműködésnek.

A projekt kabalafigurája a pelikán, aki a szívét is odaadja, hogy jól sikerüljön minden:)