Jubileumi köszöntő

Szvák Gyula professzor 70 éves

Mezei Bálint |
Jubileumi köszöntő

2023. február 16-án kollégái, munkatársai, tanítványai és barátai köszöntötték Szvák Gyulát, a magyar és nemzetközi ruszisztikai kutatások iskolateremtő személyiségét, az ELTE professor emeritusát 70. születésnapja alkalmából.

A Kossuth Klubban tartott ünnepségen Horn Ildikó professzor (az ELTE BTK Történeti Intézet igazgatója), Bagi Dániel professzor (az ELTE BTK Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék vezetője) és Krausz Tamás professor emeritus (tanszékünk korábbi vezetője, Szvák Gyula évtizedes szerző- és alkotótársa) méltatták az ünnepelt tudományos pályáját - nemzetközi jelentőségű kutatási eredményeit, korszakokat átívelő oktatói tevékenységét és a magyarországi ruszisztikai kutatások érdekében végzett szintén évtizedeket felölelő tudományszervezői munkásságát.

A laudálók mindegyike megemlítette Szvák professzor legújabb tudományos, a hazai keretek között úttörő vállalkozásnak számító projektjét, a nemzetközi, open access, peer-review online folyóirat, a RussianStudiesHu felépítését-megszervezését.

Az ünnepség szervezői (Radnóti Klára, Sashalmi Endre professzor és Krausz Tamás professor emeritus) egy impozáns tanulmánykötet összeállításával is köszöntötték Szvák Gyulát, melynek bemutatóját összekapcsolták a születésnapi ünnepséggel. A kötetbe (Apologia Historiographie - Az orosz történelem évszázadai) negyvennél is több kolléga írt tanulmányt, ezzel is tisztelegve az ünnepelt életműve előtt.

Az ELTE BTK Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék is csatlakozik az ünneplőkhöz, egyúttal sok erőt és alkotói energiát kíván Szvák Gyula Tanár Úrnak sikerekben gazdag pályafutása folytatásához.