Írok a fióknak, festek a négy falnak, forgatok a szűk világnak – az ismeretlen Pavel Zalcman

Barna Brenda | 2019.10.02.
Írok a fióknak, festek a négy falnak, forgatok a szűk világnak – az ismeretlen Pavel Zalcman

A Ruszisztikai Központban a hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája programsorozat, ahol az érdekes előadások között a 20. századi orosz művészet egyik kiemelkedő, mégis kevéssé ismert alakjának, Pavel Zalcmannak az életét és munkásságát is megismerhette a hallgatóság.

Gyimesi Zsuzsanna tanárnő képet festett az 1900-as évek Oroszországának „megkettőződött” (hivatalos és nem hivatalos) kulturális életéről, megismerhettük az analitikus festőket, különös tekintettel a Pavel Filonov köré csoportosult művészekre, akikhez – a csoport legfiatalabb tagjaként – Zalcman is tartozott.

A leningrádi blokád következtében Alma-Atába került Pavel Zalcman alkotásait egy ellenőrző bizottság 1948-ban a szocialista realizmus számára megfelelőtlennek minősítette, ennek következtében kizárták a művészszövetségből, valamint munkáját is elveszítette. Ebből a nehéz helyzetből sokoldalúságán túl egy külső körülmény, a tanárhiány segítette ki, a leleményes fiatal művész ugyanis – más lehetőség nem lévén – azzal hozakodott elő, hogy korábban az egyetemen pedagógusi diplomát szerzett, ami azonban a blokád során sajnálatos módon elveszett. Így történt tehát, hogy az addig leginkább festészettel és filmművészettel foglalkozó Zalcman az oktatás területén és kipróbálhatta magát, és nem mindennapi képességei révén népszerű és széles körben tisztelt pedagógussá vált.

Érdemes még szót ejteni Zalcman szépirodalmi munkásságáról is, hiszen annak ellenére, hogy nem volt az írószövetség tagja, intenzíven foglalkozott az írással – igaz, mint azt az előadás címéből is sejthetjük, a korszak fojtogató légkörében(számos más, utólag felfedezett íróhoz hasonlóan)műveit csupán az íróasztala fiókjának szánhatta. Bár kéziratait csak halála után találták meg, hagyatéka a kezdeti hányattatások után végül hozzáértő kezekbe került, így tehát remélhetjük, hogy életműve hamarosan elnyeri jogos helyét a 20. századi orosz kultúra történetében, és végre „az ismeretlen Pavel Zalcman” is részesülhet majd az őt megillető elismerésben.

Addig is pedig Gyimesi Zsuzsanna tanárnő az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a pavelzaltsman.org című weboldalt, ahol még több információval gazdagodhatunk a művész életéről és sokrétű munkásságáról.