Interdiszciplináris szimpózium - "Nemzedékek"

A Szláv Történeti és Filológiai Társaság felolvasóülése

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.06.27.
Interdiszciplináris szimpózium -

2020. június 26-án rendhagyó körülmények között került sor a Szláv Történeti és Filológiai Társaság éves felolvasóülésére, "Nemzedékek" címmel. A szimpózium szűk körben, szabad téren, a Börzsönyben valósult meg.

Az elhangzott előadások és a beszélgetések a nemzedék fogalmának értelmezési lehetőségeit és alkalmazhatóságát járták körbe irodalomtörténeti és történettudományi megközelítésben, illetve a nemzedékiség és a nemzedékváltások megjelenését és tükröződését vizsgálták különböző műfajú (művészeti) alkotásokban. 

A téma egy nemzetközi kutatási projekthez kapcsolódik, amely a Szláv Történeti és Filológiai Társaság, az ELTE, a PTE és az Urali Föderatív Egyetem együttműködésében valósul meg. A munkaterv értelmében idén júniusban Szombathelyen került volna sor egy nagyszabású nemzetközi konferenciára, a koronavírus terjedése azonban felülírta ezt a forgatókönyvet. A konferencia 2021-re tolódik, idén pedig munkacsoportokban folytatódik a munka, amelynek része volt a június 26-án lezajlott szimpózium. A kutatócsoportot vezetője (magyar részről) Szabó Tünde egyetemi docens (PTE), tagjai közül Schiller Erzsébet (ELTE) és Kalafatics Zsuzsanna (BGE), az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot Gyimesi Zsuzsanna és Szabó Viktor, az Orosz Nyelv és Irodalom Tanszéket Nagy István ny. egyetemi docens képviselte a felolvasóülésen.