Ilyen volt a tanév nyitánya a ruszisztikán - offline

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ is csatlakozott a Trefort-kert offline fesztiváljához

Szaniszló Orsolya, Szabó Viktor | 2021.09.20.
Ilyen volt a tanév nyitánya a ruszisztikán - offline

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban kétnapos programsorozattal készültünk az egyetem újranyitására, amelyen örömmel fogadtuk a ruszisztika mesterszak hallgatóit, a felsőoktatási tanulmányaikat most kezdő gólyákat és az egyetem falai közé visszatérő egyetemi polgárt, valamint az orosz kultúra szerelemeseit.

Szeptember 6. Várostörténeti séta, hadtörténeti filmfesztivál, könyvklub

Hétfőn bemutatkozással és ismerkedéssel kezdődött a nap, majd egy várostörténeti séta keretében bejártuk az egyetem szűkebb környezetét, és bebarangoltuk a nyüzsgő Trefort-kertet is. A napjainkban rendkívül népszerű szervezett várostörténeti séták formáját követve, profilunknak megfelelően, elsősorban orosz vonatkozású helyszíneket kerestünk fel. Túránk az egykori Szovjet Kultúra Házától indult a Semmelweis utcában, majd érintettük a Ruszisztika Nyírfáját a Gólyavár mögött, a BTK területén található Élettani Intézetet, ahol a Magyar–Szovjet Művelődési Társaság alakuló ülése zajlott 1945-ben, a Puskin-emléktáblát az egyetem kampusza mögött meghúzódó Puskin utcában stb. A helyszíneken rövid ismertetés és játék erejéig időztünk el. A csodás napsütés mellett különösen nagy öröm volt számunkra, hogy a sétán megjelent mintegy 30, különböző generációkat képviselő résztvevő között pillanatok alatt élénk diskurzus alakult ki. A pozitív tapasztalatok alapján a jövőben központunk hasonló orosz kultúrtörténeti tematikájú sétákkal szeretné bővíteni tudományos-ismeretterjesztő repertoárját.

A várostörténeti sétát követően a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár termében gyűltünk össze filmvetítésre. Az Orosz Kulturális Központ felkérésére csatlakoztunk a Hadtörténeti Filmnapok vetítési helyszíneihez, melynek keretében a leningrádi blokád 80. évfordulója alkalmából Darja Binyevszkaja 2021-ben készült ifjúsági filmjét, az Afriká-t néztük és vitattuk meg.    

A napot a Ruszisztikai Könyvklubbal zártuk, ahol Szergej Lebegyev Augusztus gyermekei című regényéről beszélgettünk. Klubunk idén januárban alakult meg és minden hónapban egy közös könyv olvasására invitáljuk az orosz irodalom kedvelőit. Összejöveteleinken az adott hónap választott alkotásáról beszélgetünk kötetlen formában. Célunk egyrészt felhívni a figyelmet arra, mennyi orosz klasszikus és kortárs alkotás van jelen a magyar könyvpiacon, másrészt az olvasás során felmerülő kérdéseket és élményeket az orosz kultúráról és társadalomról alkotott képünk kontextusába helyezni.


Szeptember 8. Kocsmakvíz, Dosztojevszkij flashmob, társas klub, filmklub

A szerdai napon a főszerep a játéknak jutott. Az utóbbi évek rendkívül népszerű, a pubquiz formáját adaptáló műveltségi vetélkedőnk ismét a valós térben kaphatott helyet, s újra játékba hívtuk a vállalkozó szellemű csapatokat. A játék levezénylését mesterszakos hallgatóink – Nagy Anna és Tömő Ákos – vették a kezükbe, akik szellemes, jó hangulatú közösségi élményt varázsoltak az amúgy is izgalmakat rejtő kvízből.

Idén számos eseményünk kapcsolódik az Oroszországban meghirdetett Dosztojevszkij-emlékévhez, ami a nagy író születésének 200. évfordulója előtt kíván tisztelegni. Ennek apropóján Dosztojevszkij-flashmobra került sor a Ruszisztika Nyírfácskája mellett, ahol felhívtuk a figyelmet Dosztojevszkij munkásságának időtlenségére, valamint arra, hogy nem félkegyelmű az, aki A félkegyelmű-t olvassa. Az akció résztvevőinek a budapesti Orosz Kulturális Központ ajándékozott tematikus pólókat, míg a Dosztojevszkij-köteteket mindenki az otthoni gyűjteményből hozta magával.

Ezt követően visszatértünk a játszóházzá alakult kabinetterembe, ahol társasjátékokkal folytatódott a nap.

Az eseménysorozatot a Ruszisztikai Filmklub zárta. Immár az 5. évadjába lépő történeti filmklubunkban lelkes látogatóinak szavazatai alapján szovjet és orosz bűnügyi filmeket és krimiket tűztünk műsorra, aminek első darabja Lev Kulesov 1924-ben készült alkotása, a Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok országában című burleszk volt. A filmet a helyszínen is meg lehetett tekinteni, a beszélgetésbe pedig online is be lehetett kapcsolódni. A hibrid formának köszönhetően Geréb Anna filmtörténész, a szovjet némafilmek legjelesebb magyarországi szakértője is jelen volt, aki számos izgalmas részlettel gazdagította a teremben ülők ismereteit az 1920-as évek filmkészítéséről, a stábtagokról és a film fogadtatásáról.

A szeptember 24-i Kutatók Éjszakájára újabb izgalmas programsorozattal készülünk minden kedves érdeklődőnk számára, ahol a téma a sakk lesz. A részletekkel hamarosan jelentkezünk!