Ilyash György előadása az északi sarkvidék geopolitikájáról

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.07.14.
Ilyash György előadása az északi sarkvidék geopolitikájáról

2021. június 17-én „Oroszország szerepe az Északi sarkvidékért folytatott geopolitikai küzdelemben” címmel Ilyash György külpolitikai elemző, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója tartott előadást a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezésében.

Ilyash György hat altéma mentén tagolta előadását. Felvázolta a térség természet- és társadalomföldrajzi sajátosságait, kiemelte a legfontosabb tényezőket, amelyek meghatározzák az északi sarkvidék szerepét a globális közösség számára, illetve külön Oroszország számára, beszélt a térség múltjáról, a militarizáció kérdésköréről és a területi vitákról.

Az északi sarkvidék ügyeivel az Északi Sarkvidéki Tanács foglalkozik, amelynek soros elnöke 2021-2023 között Oroszország. Mivel a régióban területi illetékességgel rendelkező nyolc ország közül Oroszországhoz tartozik a legnagyobb terület, ezért a stabilitás záloga is az ő kezükben van.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ Spotify csatornáján itt, illetve megtekinthető a xoutube csatornáján itt.

 

A ZOOM-ban megrendezett összejövetelen 37-en vettek részt, az előadást követő beszélgetésbe aktívan bekapcsolódtak tapasztalt kutatók, doktoranduszok, mester- és alapszakos hallgatók, illetve más szakterületek képviselői, még Belgiumból is.