Ha hétfő, akkor - rádióinterjú a Vosztok című műsorban, Ruszisztikai Napok

Szabó Viktor | 2020.05.04.
Ha hétfő, akkor - rádióinterjú a Vosztok című műsorban, Ruszisztikai Napok

Virtuális Kult-Túránk sorozatának a múlt héten az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központjának munkatársai is aktív résztvevői voltak. Rádióinterjúra kaptunk ugyanis felkérést a Tilos Rádió Vosztok című „oroszügyi műsorába”.

A kéthetente jelentkező egyórás magazinműsor 2009 óta létezik. Témái közé tartozik a kelet-európai zene, politika, gazdaság, társadalom, kultúra – oroszul és magyarul. Szellemi előzményének tekinthető a 2014–2018 között szerkesztett „Oroszok blog” is. A műsort jelenleg Kemény Vagyim és Dohi Gabriella vezeti, technikai segítőjük pedig Csomor Dávid.

A meghívás apropója a Központ által indított emigrációs projekt volt, melynek keretében hetente bemutatunk egy jelentős személyiséget az orosz emigráció első hullámából. Az illetőről honlapunkon szerdánként cikk jelenik meg, emellett Youtube-csatornánkra videó is felkerül róla. A projekt részleteiről beszélgetett a Vosztok műsorvezetőivel 2020. április 29-én szerdán Gyimesi Zsuzsanna tudományos főmunkatárs, központvezető, Mészáros Zsófia tudományos segédmunkatárs és Szabó Viktor kutatási asszisztens.

Gyimesi Zsuzsanna beszélt a projekt elindításának motivációjáról és távlatairól. Az ötlet magva a tavaly őszi krakkói Russzkij Mir Alapítvány találkozóról származott, amikor az alapítvány 2020-as programjavaslatai között felmerült az orosz emigráció első hullámának 100 éves évfordulójáról való megemlékezés. Ebből bontakozott ki egy 2020 őszére tervezett nemzetközi tudományos konferencia terve. Végül a járványügyi helyzet, amely a virtuális térbe és programjaink alternatív újragondolására kényszerített mindnyájunkat, jelentette azt a fordulópontot, amikor úgy határoztunk, hogy heti rendszerességgel jelentkezünk egy emigráns portréval.

Szabó Viktor röviden felvázolta az első emigrációs hullám történeti hátterét, az emigráció fő célpontjait, az érintett társadalmi és politikai csoportokat. Emellett beszélt arról is, hogyan történik az adott hét főszereplőjének kiválasztása. Ehhez egy nagyjából 3000 fős – pontatlanságoktól, hibás adatoktól nem mentes, ezért szűkítés után folyamatosan felülvizsgált – lista áll rendelkezésre, amelyből a kerek évfordulós személyek kerülnek kiválasztásra. Közülük az ismert, vagy kevésbé ismert, de jelentős tevékenységet folytató, esetleg érdekes célországgal rendelkező egyéneket mutatjuk be.

Az általánosságok mellett egyéni életutak is bemutatásra kerültek. A 150 éve született és 60 éve elhunyt Alekszandr Benois képzőművészen és művészeti kritikuson keresztül Gyimesi Zsuzsanna rávilágított a sokakat kínzó honvágy művészeti megjelenítésére, az új körülményekhez való adaptáció nehézségeire. Mészáros Zsófia pedig Nyikolaj Bergyajev életútján keresztül azt boncolgatta, hogyan változik akár egy adott személy gondolkodásmódja is az évek során, s hogyan lehet egy ifjú marxistából a szovjet állam által kiutasított keresztény vallásfilozófus.

Miközben a jó érzékkel összeválogatott zenék között korabeli románcokat hallgathattunk emigráns orosz előadók (Alekszandr Vertyinszkij, Pjotr Lescsenko, Mija Pober) tolmácsolásában, szóba került még a Szovjetunióba való visszatérés lehetősége, amely szervezetten, tömegesen nem történt meg. Minden ilyen döntést egyedi élethelyzetek és véletlenek összjátéka irányított. Végül Mészáros Zsófia az emigráció aktuális kutatási kérdéseit ismertette. Ezek közül kiemelt helyet foglal el az identitás meghatározásának sokfélesége. Ez pedig egy újabb pont, amivel a Központ munkatársai kötődnek az orosz emigráció témájához, hiszen egyik kiemelt kutatási területünk a közösségi és az egyéni identitás kérdésének megjelenése az orosz és szovjet történelemben.

A műsor visszahallgatható itt: