Ha hétfő, akkor - Novgorod, a múzeum-város

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.04.27.
Ha hétfő, akkor - Novgorod, a múzeum-város

A Novgorodi...Múlt heti karantén-kínálatunkból Novgorodba látogattunk el a Virtuális Kult-Túra során.

A Novgorodi Állami Múzeum-Komplexumba beletartozik minden, ami Novgorodban van, még talán a történelmi hangulatot árasztó levegő is. Igazi múzeum-város, élő skanzen, aminek erős kisugárzása érvényesül a virtuális térben.

Természetesen sokat tesz ennek érdekében a múzeum kollektívája. Külön Múzeum Online aloldalt fejlesztettek ki, a #Múzeumavírusellen jegyében. Minden munkanapon három vagy négy élő előadást kínálnak az érdeklődőknek. Külön programblokk várja az iskolás korosztályt, illetve tematikus sorozat eleveníti fel a II. világháború történetét, a befejezésének 75. évfordulója jegyében. Április negyedik hetében 17 előadásra került sor a VKontakte felületén. A gyerekek Novgorod kereskedő utcájának gazdagságáról, a város faépítészetének technikai különlegességeiről, illetve a rontás ellen védő pólyás baba figurákról hallgathattak előadást. Akiket a várostörténet és a szépirodalom találkozása érdekel, ezen a héten Alekszandr Nyevszkijről szóló legendákkal, Dosztojevszkij és Nietzsche kapcsolatával, és Nyikolaj Nyekraszov költő Novgorodhoz fűződő viszonyával kapcsolatban tudhatott meg érdekességeket. Számos, Novgorodban és a környékén található jeles épületbe is be lehetett jutni a hét folyamán: többek között a kreml területén álló Püspöki Palotába (Vladicsnaja palata), a Szuvorov birtokon lévő Szentháromság székesegyházba (Szopini falu), a Dobrovolszkij házba (Pesztovszki körzet) vagy Az Istenanya Születése templomba (Perjodki falu).

A novgorodi múzeum-együttesnek egyébként is nagyon gazdag a virtuális kínálata. Az intézmény főigazgatója, Natalja Grigorjeva minden csütörtökön rádiós tematikus városi sétákat tart, amelyek során nem csak a helyszínekről, hanem a valaha ott élt emberekről is sok izgalmas részletet lehet megtudni. A 3-3,5 perces dinamikus minielőadásokat a „Szerebrjanij Dozsgy-Velikij Novgorod” nevű rádióadó rögzíti és közvetíti, a múzeum honlapján pedig kilenc korábbi felvétel meghallgatható.

A szokásos virtuális kiállítások mellett a múzeum honlapján keresztül tudományos kutatásra is mód van. Be lehet lépni a múzeum különböző gyűjteményeinek katalógusába és saját virtuális íróasztalt létrehozva hozzá lehet férni valamennyi múzeumi tárgy teljes tudományos dokumentációjához.

A novgorodi múzeumegyüttes talán leghíresebb gyűjteményét a novgorodi nyírfakéreg levelek képezik. Ezek a XI-XV. században keletkezett, nyírfakéregre karcolt levelek, feljegyzések az egyszerű emberek életmódjáról és gondolkodásáról tudósítanak – egyedülálló forráscsoportot alkotva. Közülük 735 darab kutatható a múzeum honlapján.