Ha hétfő, akkor - a legendás Orosz Szezonok nyomába eredtünk

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.04.13.
Ha hétfő, akkor - a legendás Orosz Szezonok nyomába eredtünk

Virtuális Kult-Túránk során megnéztük az Orosz Szezonok karantén-kínálatát a „ Stay home with Russian Seasons” oldalon.

A Szergej Gyagilev nevéhez kötődő legendás Orosz Szezonok ötletét és eszméjét mintegy száztíz év elteltével felelevenítette az Orosz Föderáció kormánya és az Orosz Kulturális Minisztérium. 2017-től ismét rendszeres Orosz Szezonok gyönyörködtetik a világ kultúraszerető közönségét.

A nagyszabású, állami finanszírozású projekt célja a kultúrák közötti élő párbeszéd elősegítése a népi diplomácia terepén – a nagyvilág megismertetése a kortárs orosz magaskultúra eredményeivel.

 

Orosz Szezonok a 21. században

A projekt hangversenyeket, balett-, opera- és cirkuszművészeti előadásokat, rangos múzeumok anyagából összeállított kiállításokat, filmfesztiválokat foglal magába. A programokat egy adott naptári évben egy adott ország fogadja be. 2017-ben az első új „Orosz Szezon” házigazdája Japán volt, 2018-ban Olaszország, 2019-ben Németország, 2020-ban közösen Belgium, Franciaország és Luxemburg, 2021-ben pedig Korea lesz soron.


Orosz Szezon 2020-ban

Az idei több mint 400 programnak eddig mintegy a negyede valósult meg. Az „Orosz Szezonok”-ba, csakúgy, mint az egész világ életébe, beleszólt a koronavírus. Ezért 2020. március 23-tól online platformokon folytatódik az újratervezett projekt. Április második hetében a Mariinszkij Színház előadásában a Hamupipőke című balett, illetve a Hovanscsina című opera került bemutatásra, az Ilja Averbuh vezette jégtáncszínház előadásában látható volt a Rómeó és Júlia, valamint az érdeklődők megtekinthették a németországi Orosz Szezon 2019. december 7-én Hamburgban lezajlott zárókoncertjét.

Április második hetében követni lehetett a „ Stay home with Russian Seasons” című karantén-projekt sajtókonferenciáját is, amin megtudhattuk, hogy kevesebb mint három hét alatt több mint 2 millió nézője volt a virtuális programoknak. Az is kiderült, hogy a Russian Seasons projekt bekerült a SABRE Díj döntősei közé, amit kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú, nemzetközi párbeszédre lehetőséget teremtő projekteknek ítélnek oda. Idén 2400 jelölt közül választottak ki kategóriánként 5–5 esélyes jelöltet. Az eredményhirdetésre májusban fog sor kerülni Párizsban.

 


Orosz szezonok a 20. században, Szergej Gyagilev

Az „ötletgazda” Szergej Gyagilev 148 éve, március 31-én született. A kitűnő művészeti érzékkel és szervezőkészséggel megáldott Gyagilev a 19-20. század fordulóján ráérzett arra, hogy eljött az ideje a művészeti élet európai hatósugarú menedzselésének. 1906-ban nagyszabású kiállítást szervezett Franciaországban az orosz festészet 200 évének remekműveiből, különös hangsúlyt fektetve a kortárs alkotók munkáira. 1907-ben hangversenysorozatot szervezett ugyanott az orosz klasszikus zene gyöngyszemeiből, ismét kiemelt szerepet adva a kortárs zeneszerzőknek. 1908-ban Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának újszerű interpretációjával turnézott Franciaországban. 1909-ben pedig balett egyfelvonásosokból állított össze egy újszerű repertoárt a nyugat-európai közönségnek. Ezzel kezdetét vette az Orosz Balett társulat története, ami megújította és megtermékenyítette az egész világ balettművészetét és legendássá tette a bő húsz éven át megrendezésre kerülő Orosz Szezonokat. Gyagilev vonzó, divatos márkává tette Oroszországot.