Gagarin - 60, az Űrhajózás Világnapja

60 évvel ezelőtt hódította meg a világűrt az ember

Gyimesi Zsuzsanna, Szaniszló Orsolya, Szabó Viktor | 2021.04.12.
Gagarin - 60, az Űrhajózás Világnapja

60 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én utazott először ember a világűrbe Jurij Gagarin személyében, a Vosztok-1 űrhajón. Ennek a történelmi eseménynek a tiszteletére április 12. az Űrhajózás Világnapja.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ kisfilmmel emlékezik az első humán űrutazás 60. évfordulójára és az űrutazást követő Békemisszióra, amelynek keretében Jurij Gagarin Magyarországra is ellátogatott: Gagarin Magyarországon 

Az Űrhajózás Világnapja és a 60. évforduló apropóján a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ virtuális vendége volt Farkas Bertalan, a világ első magyar űrhajósa: a beszélgetés meghallgatható itt.

Április 12. nem csak az űrhajózás, hanem általában az aviatika ünnepe is. Ennek tiszteletére Kovács Eszter ruszisztika mesterszakos hallgató prezentációt tartott Igor Szikorszkij feltaláló, repülőgéptervező életéről és találmányairól. Szikorszkij alkotta meg a világ első négymotoros szállító és nehézbombázó repülőgépét, illetve az első megbízhatóan működő helikoptert, amivel megalapozta világhírnevét.